Опалювалювальний сезон триває, а ціни на все поступово зростають, а тому питання того, чим вигідніше зігрівати свою оселю залишається актуальним.

Про те, як вибрати оптимальний варіант обігріву будинку розповідає today.ua.

Справа у тому, що газ, дрова, вугілля та пелети мають різні властивості та ціну, однак всі вони виділяють енергію при спалюванні, яку й можна порівняти.

Дрова, деревина / фото: Freepik
Дрова, деревина / фото: Freepik

Щоб порівняти обсяги енергії у різних одиницях виміру, були використані відповідності, наведені в обґрунтуванні до постанови НКРЕКП №84 від 26.01.2017: 1 кВт·год = 0,859845·10-3 Гкал (або 0,85 Мкал); 1 кВт-год = 3,6 МДж.

Популярні новини зараз
Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

Порівняємо 1 кВт-год з різних видів палива (з урахуванням ККД котлів та якості/різновидів палива) у 2024 році:

  • газ – 1,14 грн;
  • дрова – 1,46 грн;
  • пелети – 1,81 грн;
  • вугілля – 2,43 грн;
  • електроенергія – 2,64 грн (1,32 грн).

Варто зазначаити, що це приблизні розрахунки, адже вартість та якість газу та електроенергії однакові по всій Україні, в той же час теплотворність дров і вугілля суттєво відрізняється.

вугілля, фото Pxhere
вугілля, фото Pxhere

Також цінники на дрова залежить від конкретного регіону, однак на них можна суттєво зекономити, якщо купувати їх безпосередньо в лісництві поруч із вашою домівкою.

Ще вигідніше виходить брати метрові колоди та самостійно їх пиляти на дрова.

Також не варто забувати, що на оплення в оселі суттєво впливає утеплення. Чим воно надійніше - тим ефективніше опалення та менші витрати.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, гроші за труби: експерт пояснив, чи мають українці платити за доставку газу

Раніше портал Знай інформував, доведеться обирати між їжею та платіжками: коли зростуть тарифи на газ, тепло та гарячу воду

Також наш портал повідомляв, може погано закінчитися: енергетики зробили важливе попередження