Наймасштабніший перерахунок пенсій у 2024 році відбудеться вже за лічені тижні - з 1 березня. За прогнозами, пенсії проіндексують на 13%. Попередніми розрахунками поділилися в Мінсоцполітики та уточнили, що точний відсоток стане відомим ближче до кінця лютого.

Перший місяць весни знаменується для багатьох пенсіонерів довгоочікуваним перерахунком виплат. Попередньо, пенсії можуть проіндексувати на 13%, але точний відсоток стане відомим ближче до події. До цього часу стане відомим показник середньої зарплати за минулий рік, за яким розрахують відсоток підвищення.

Пенсія. Фото: Youtube
Пенсія. Фото: Youtube

Мільйонам українських пенсіонерів перерахують виплати, але водночас деяким категоріям громадян не пощастить – індексація на них не пошириться.

Хто не відчує індексацію:

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще
  • пенсіонери, які вийшли на заслужений відпочинок менше ніж 3 роки тому;
  • українці, які отримують надвисокі пенсії;
  • громадяни, які отримують розрахункову пенсію нижче за мінімальну.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Законодавством передбачено, що українці не можуть отримувати пенсію нижче за мінімальне значення, цьому таким особам призначають доплати, щоб підняти розмір виплат до офіційного мінімуму.

Тобто останню категорію пенсіонерів виплати перерахують, але вони не відчують цього, оскільки індексація стане заміною звичної доплати і фактично розміри пенсії не зміняться.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, виплати не отримаєте, якщо припуститеся цих помилок: у Пенсійному фонді звернулися до українців.

Також наш портал інформував, пенсійний фонд помилився у розрахунках: як оскаржити неправильно нараховану пенсію.

Крім того, ми писали, пенсійні рахунки можуть "заморозити": хто зі людей похилого віку ризикує опинитися без доступу до грошей.