Щоб вберегти себе та близьких, українцям під час повітряної тривоги потрібно знаходитися в спеціально обладнаних укриттях. Але трапляються випадки, коли приміщення зачинене або перебувати там просто неможливо.

Про те, що робити, якщо ви зіткнулися з проблемою в укритті, або спробі потрапити в середину, розповіли в SPRAVDI.

Скандал з укриттям. Фото Facebook
Скандал з укриттям. Фото Facebook

Загалом українці стикаються з двома основними проблемами:

1) доступність укриття

Популярні новини зараз
"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

2) якість укриття

Перш за все потрібно знайти інше безпечне місце та дочекатися відбою повітряної.

Як діяти в першому випадку:

Зафіксуйте ситуацію з недоступністю укриття. Для цього можна сфотографувати або зняти відео закритих дверей/відсутньої таблички. Важливо пам'ятати, що робити це можна при відсутності небезпеки. Повідомте про проблему за номером 102.

Укриття. Фото Unian
Укриття. Фото Unian

Що робити, коли укриття неналежної якості

Зафіксуйте всі недоліки так, щоб на кадрах було чітко видно. Після цього зверніться з проблемою до власника укриття. Зробити це можна за допомогою гарячої лінії (номер або пошту можна знайти на сайті райдержадміністрації).

Якщо цей шлях вам не підходить, повідомте про проблему до Департаменту муніципальної безпеки/цивільного захисту вашої міської ради. На розгляд вашої скарги може піти 31 календарний день.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, правила перебування в укриттях змінилися: що треба знати українцям

Раніше портал Знай інформував, адвокат розповів, чи можна прогуляти роботу під час повітряної тривоги

Також наш портал повідомляв, в Україні оновлюють стандарти догляду за домашніми улюбленцями: що планують змінити та кого покарати