Багато переселенців-пенсіонерів, які перебувають за межами будинку і навіть України, стривожені тим, як пройти ідентифікацію, якщо знаходяться далеко, мають інвалідність. Запитання вони отримали на прямій лінії Пенсійного фонду України.

На запитання пенсіонерів-переселенців відповіли фахівці Головного управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області Олена Болжеларська, начальник управління з обслуговування громадян, та Анжела Немеш, заступник начальника управління з питань виплат.

Відповіді фахівців із пенсійних питань публікує видання "На пенсії".

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

– У Польщі зі мною мешкає мама 1941 року народження. Переїхала до мене у березні 2023-го. До цього мешкала у Дніпропетровській області. Як я можу ідентифікувати маму у Польщі? У Дії та на сайті ПФУ зареєструватися не можемо. До найближчого консульства їхати далеко. У мами хвороба Паркінсона.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

– Ідентифікація стосується лише тих пенсіонерів, які набули статусу ВПО до 24 лютого 2022 року та отримують пенсію через АТ “Державний ощадний банк України” або кому виплату пенсії було зупинено.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Необхідність проведення ідентифікації отримувача пенсії органами Пенсійного фонду України може виникати, зокрема, у разі отримання територіальними органами Фонду від уповноваженого банку, в якому відкрито поточний рахунок отримувача, повідомлення (пункт 17 Порядку виплати пенсій та грошової допомоги). поточні рахунки в банках, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596), про випадки, коли суми пенсії одержуються одержувачем з використанням платіжної картки, термін дії якої перевищує один рік, та протягом року за такою платіжною карткою не проводились видаткові операції особисто одержувачем, а банком протягом року не проводилася фізична ідентифікація особи.

Органи Пенсійного фонду України можуть забезпечити проведення ідентифікації та верифікації особи через відеоконференцзв'язок із дотриманням законодавства у сфері електронних довірчих послуг. Під час сеансу такого відеоконференцзв'язку пред'являються документи, що засвідчують особу.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Спробуйте використовувати VPN і виберіть країну, звідки ви з'єднуєтеся, «Україна».

Мене звуть Раїса Миколаївна. Мені 64 роки, перебуваю на тимчасово окупованій території у Макіївці. Для проходження ідентифікації немає можливості виїхати. Які ще варіанти її проходження? Є закордонний паспорт без відбитків пальців, але термін його дії закінчився у серпні 2023 року. Чи можу я активувати «Дію. Підпис»?

— До фізичної ідентифікації прирівнюється авторизація в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України https:// portal.pfu.gov.ua/ за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія. Підпис» («Дія ID»).

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Щоб скористатися сервісом, необхідно зайти на веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України та вибрати опцію «Дія.Підпис» зручним для вашої безпеки засобом зв'язку. У новому вікні натисніть кнопку "Отримати код входу". Після цього відсканувати QR-код, який з'явиться на екрані, за допомогою опції по скануванню QR-коду в програмі «Дія» (для цього увійти до програми «Дія» в телефоні навести зчитувач QR-коду на сектор з QR-кодом на веб-порталі) .

Далі потрібно підтвердити запит на авторизацію через «Дію.Підпис» та підтвердити особу через перевірку за фото, після чого ввести п'ятизначний код для «Дія.Підпис». Запит на авторизацію через «Дію. Підпис» для входу на веб-портал буде підтверджено і на екрані з'явиться відповідний запис. Вхід до особистого кабінету на веб-порталі буде виконано автоматично. Повідомлення про проходження ідентифікації будуть сформовані у розділі "Мої звернення".

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Звертаємо Вашу увагу на те, що у списку звернень користувача відображається останнє зареєстроване звернення про ідентифікацію особи.

Нагадаємо, іспит на старості років: пенсіонерів змусять пройти перевірку заради виплат.

Раніше повідомлялося, в Україні пенсіонерам дозволили "пройти тест", щоб не втратити виплати: що потрібно робити.

Також, встигнути до перших пролісків: пенсіонери ризикують втратити гроші, що робити.