Розумне споживання часто пов'язане з вибором між брендованими та небрендованими продуктами. І, як з'ясували експерти, цей вибір істотно впливає на наші витрати.

Преміальні овочі та фрукти, упаковані у спеціальну тару, іноді мають цінник утричі вищий у порівнянні зі своїми звичайними аналогами без бренду. Найчастіше це імпортні товари, які купуються з-за кордону. Проте навіть в Україні з'явилися виробники, які готові запропонувати альтернативи.

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube
Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

Експерт плодоовочевого ринку, Євген Кузін,підкреслив, що товари, такі як картопля фрі та кетчуп, не становлять доданої вартості в овочевому секторі.

Однак є інші продукти, де це суттєво. Наприклад, упакована певним чином картопля, яку купують з Нідерландів, в Україні коштує в кілька разів дорожче, ніж місцева продукція.

Популярні новини зараз
У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Часто такі товари доводиться купувати споживачам преміального сегменту, оскільки на місцевому ринку немає альтернатив вітчизняного виробництва. Внаслідок цього українці фінансують закордонних виробників.

Фрукти на ринку. Фото: скрін youtube
Фрукти на ринку. Фото: скрін youtube

Однак не все так песимістично. Кузін вказує на кілька українських прикладів із якісним роздрібним фасуванням, де відбувається додавання вартості до продукції. Такі компанії, як «Дунайський аграрій» та брендована черешня «Конік», пропонують українському ринку високоякісні овочі та фрукти у новому форматі.

Продукти, фото freepik
Продукти, фото freepik

Проте експерт підкреслює, що одним із способів доданої вартості є випуск на ринок нових сортів. Наприклад, персик Білий Лебідь, який вперше з'явився цього сезону, показав, що нові сорти часто мають вище цінову позицію на полицях магазинів.

Незважаючи на те, що деякі продукти можуть коштувати значно дорожче через упаковку чи походження, поява якісних вітчизняних альтернатив та нових сортів пропонує споживачам більше варіантів вибору.

Це дозволяє не тільки отримувати задоволення від якісних продуктів, а й робити свій внесок у розвиток вітчизняного сільського господарства.

Нагадаємо, "зимові" ціни на зелену цибулю, петрушку та кріп: скільки віддамо за вітаміни

Раніше ми писали про те, що потрібно запасатися яйцями вже зараз? Можливий дефіцит

Як повідомляв Знай.ua, супермаркети потішили новими цінами на консервацію: скільки тепер коштує кабачкова ікра, мариновані огірки та гриби