На деяких ринках чи в магазинах може траплятися, що покупців обважують або обраховують. Якщо це сталося, українці можуть домогтися відшкодування, а продавців оштрафують за порушення.

Згідно зі статтею 155-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, обман покупця або замовника може бути через обмірювання, обважування, обраховування або перевищення встановлених цін і тарифів.

Люди на продуктовому ринку
Люди на продуктовому ринку

Це може стосуватися не лише продажу товарів, а й надання послуг. За такі порушення підприємця або продавця можуть оштрафувати на суму від 34 до 255 гривень.

Якщо порушення повториться протягом року після першого штрафу, штраф буде більшим – від 340 до 850 гривень. Якщо сума обману перевищує 4 542 гривні, це вважатиметься великим правопорушенням.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

Жінка купує овочі на ринку
Жінка купує овочі на ринку

Якщо ви виявили обман з боку продавця чи підприємця, спочатку зверніться до адміністратора закладу. Якщо вас не почули або відмовили, наступним кроком має бути звернення до Головного управління Держпродспоживслужби вашого регіону. Важливо мати при собі чек та інші докази обману.

Нагадаємо, в Україні рухнули ціни на популярні овочі: що подешевшало найбільше

Раніше ми писали про те, що ціни на популярний сезонний овоч шокували українців: з вітамінними салатами доведеться зачекати

Вам буде цікаво дізнатися коливання цін на основні продукти: до яких сценаріїв готуватись українцям