Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, яких хвилює доля своїх власних жител у багатоквартирних будинках, є дуже важлива інформація. Багато українців хочуть знати, хто має виконувати ремонт у багатоповерхівці, якщо будинок в аварійному стані.

Так, ветеран праці Світалана з Миколаєва, будинок якої було збудовано ще 1930 року та відрізано від усіх комунікацій, хоче дізнатися, як можна привести цей будинок у нормальний стан.

Про це стало відомо завдяки інформації від кореспондентів газети "На пенсії".

Збори ОСББ, скріншот: YouTube
Збори ОСББ, скріншот: YouTube

Перед приватизацією квартир мали зробити ремонт у будинку і не зробили. У плату за комуналку входить ремонт усіх внутрішньобудинкових систем. Передплатниця щомісяця платить від 110 до 220 гривень, а отримує лише прибирання двору. Крім того, вже три роки існує проблема із туалетом у будинку. Він потребує ремонту, але коли вона зверталася до департаменту ЖКГ, їй відмовляли у ремонті.

Популярні новини зараз
Виплати скасують, а ви і не знатимете: хто з українців може не дочекатися соціальної допомоги у жовтні У жовтні українці отримають одразу три платіжки за газ: за що доведеться доплачувати По 3600 грн щомісяця виплачуватимуть пенсіонерам: хто може отримати гроші Виплати у жовтні: пенсіонерів засмутили оголошенням
Показати ще

Якщо квартира приватизована, що має робити власник?

Відповідно до приписів ст. 360 Цивільного Кодексу України, співвласник, відповідно до своєї частки у праві спільної власності, зобов'язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів), а також відповідати перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'язаним із загальним майном.

Таким чином, якщо наша кореспондентка є власницею, її безпосередній обов'язок утримання майна в будинку.

Відповідно до ч.1 ст.7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" (редакція від 10.11.2023): кожен співвласник несе зобов'язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного та капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно його частці співвласника.

Таким чином, проблеми будинку є спільними для мешканців там.

Багатоквартирний будинок / фото: Pinterest
Багатоквартирний будинок / фото: Pinterest

Важливо також враховувати, чи обговорювалися проблеми вдома з іншими мешканцями та які були прийняті спільні рішення? Чи були колективні звернення (чи особисто від кореспондента) до міської ради, виконавчого комітету міської ради, департаменту житлово-комунального господарства? І які дані ними письмові відповіді, чи оскаржені ці відповіді в судовому порядку?

Багатоквартирний будинок / фото: скріншот Youtube
Багатоквартирний будинок / фото: скріншот Youtube

Якщо будинок аварійний

Якщо будинок в аварійному стані, перш за все ви (або разом із вашими сусідами) повинні письмово звернутися до міської ради із заявою, щоб було проведено обстеження технічного стану житлового будинку та складено акт.

Добре, якщо до заяви буде додано фото всіх ваших комунікацій, звернення інших мешканців цього будинку, листи за минулі роки, якщо проблему не вирішили.

Ви можете у заяві вказати також необхідність обстеження будинку (квартири) із залученням фахівців проектних та науково-дослідних організацій та органів та установ санітарно-епідеміологічної служби.

Комісія має обстежити стан житлового будинку (квартири) з метою встановлення його відповідності санітарним та технічним вимогам.

Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube
Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube

Влада має діяти в рамках бюджетних програм

Якщо ваш будинок буде визнано аварійним, відповідно до вимог ст. 112 Житлового Кодексу України, якщо будівля (житлове приміщення) загрожує обвалом, громадянам, що виселяються з цього будинку (житлового приміщення), інше упорядковане житлове приміщення залежно від належності будинку надається виконавчим комітетом місцевої ради або державним, кооперативним чи іншим громадським об'єднанням, а у разі неможливості надання житлового приміщення цією організацією – виконавчим комітетом місцевої ради.

Що робити з вуличним туалетом?

Якщо ваш туалет на вулиці, ви повинні відзначити, чи передбачалася реконструкція комунікацій та каналізації у вашому будинку, і чому зараз у вас такі незручності. Вимагайте у міської ради, щоб вона прийняла рішення про вжиття невідкладних заходів щодо аварійного ремонту каналізаційної системи вашого будинку.

Питання очищення каналізації на законодавчому рівні врегульоване Правилами утримання житлових будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом від 17.05.2005 № 76 Держжитлокомунгоспу України (далі – Правила). Тобто, це обов'язок виконавця комунальних послуг.

Хто має ремонтувати будинок?

Якщо ви вважаєте, що ваш будинок має ремонтувати міську раду власним коштом, але вам відмовляють, ви можете звернутися до суду. Відповідачами у справі можете обрати міську раду, виконавчий комітет міської ради, департамент житлово-комунального господарства міської ради, до яких ви зверталися, отримали відмови, та у позовній заяві зобов'язати міську раду (та інші органи) включити ваш житловий будинок (або квартиру). до переліку будинків (квартир), на яких заплановано виконання капітального ремонту за рахунок коштів місцевого бюджету.

Нагадаємо, субсидіанти можуть не розраховувати на гроші: у Мінсоцполітики попередили громадян.

Раніше повідомлялося, дзвони, пиши та кажи: куди скаржитися українцям, якщо несправедливо відключають світло.

Також, хочуть зменшити виплати українцям, але не знають як: депутати готуються до соціальних "реформ".