На вимогу Міжнародного валютного фонду в Україні буде створено реєстр власників банківських карток. Це частина умов співпраці з МВФ, які Україна зобов'язується виконувати для отримання кредитів. Новий реєстр покликаний оцінити платоспроможність країни та зменшити обіг неоподаткованих доходів.

Запуск цього реєстру спрямований на боротьбу з тіньовою економікою та шахрайством. Банки отримають можливість відслідковувати підозрілі операції, наприклад, випадки, коли люди з низьким доходом раптом починають отримувати значні суми грошей. Це допоможе запобігти використанню банківських карток для приховування доходів від держави.

Чоловік біля банкомату ПриватБанку
Чоловік біля банкомату ПриватБанку

Реєстр дозволить банкам виявляти підозрілі картки. Якщо, наприклад, власник картки, який офіційно живе на мінімальний дохід, починає отримувати на свій рахунок великі суми, такі операції будуть заблоковані.

Власники підозрілих карток не зможуть безперешкодно переходити на обслуговування до інших банків. Це ускладнить можливість шахраїв приховувати свої доходи.

Популярні новини зараз
ТЦК можуть ходити у цивільному: чим це загрожує Кожен наступний день здаватиметься ще спекотнішим - синоптики б'ють на сполох через аномальну спеку в липні Введення графіків відключень води: "Київводоканал" звернувся до споживачів Дешевше і легше погасити борг: що буде з тими, хто завзято ігнорує комунальні платіжки
Показати ще

Нові обмеження допоможуть зменшити обіг тіньових коштів, зокрема тих, що використовуються для незаконної діяльності.

Для більшості українців введення реєстру не матиме суттєвих наслідків. Перебування їх даних у реєстрі не вплине на звичне користування банківськими картками. Вони зможуть, як і раніше, проводити фінансові операції без додаткових обмежень, запевняють банки.

Нагадаємо, ПриватБанк залишив клієнта без зарплати: все через "глюк" у банкоматі

Раніше ми розповідали: Долар чи гривня: що краще тримати в кишені у найближчі півроку

Також, Податковій дали "добро": які дані про рахунки отримає служба