Влітку традиційно зростає споживання електроенергії через використання кондиціонерів. Енергетики дали кілька порад, як зменшити споживання, але не жертвувати комфортом.

Про це повідомляє пресслужба енергетичної компанії YASNO. Наразі українцям варто перейти до максимальної економії. Це допоможе знизити рахунки за світло і підтримати стабільність енергосистеми, уникаючи масових відключень.

АЕС, ДТЕК \\ фото ЕнергоВсесвіт
АЕС, ДТЕК \\ фото ЕнергоВсесвіт

Як зменшити споживання електроенергії влітку:

  1. Якщо ще користуєтеся лампами розжарювання, замініть їх на LED-лампи, які споживають до 10 разів менше енергії. Увечері краще використовувати місцеве освітлення (настільні лампи, торшери), а не загальне.

    Популярні новини зараз
    На які спеціальності є сенс вступати: поради для абітурієнтів Українцям стане складніше переоформити авто: що зміниться Українцям дозволили не платити за деякі комунальні послуги: за якої умови Гороскоп на тиждень 1-7 липня для всіх знаків Зодіаку: перевірка для Водоліїв, заборона для Скорпіонів та завершення Дів
    Показати ще
  2. Завжди вимикайте світло, виходячи з кімнати, навіть ненадовго. Вимикайте з розетки прилади, які не використовуєте, адже вони все одно споживають енергію (телевізор, мікрохвильовка, електрочайник, зарядка телефону).

  3. Підтримка температури води у бойлері витрачає менше енергії, ніж нагрівання з нуля. Тому не вимикайте його щоразу з розетки.

  4. Кип’ятіть в електрочайнику лише необхідну кількість води. Щоб швидше готувати на електроплиті, використовуйте посуд із кришкою.

  5. Щоб приміщення менше нагрівалося, зробіть вологе прибирання, встановіть жалюзі або спеціальну плівку на вікна. Використовуйте таймер для увімкнення/вимкнення кондиціонера, а вночі обирайте економний режим Sleep.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

За даними Yasno, найбільше електроенергії споживається у ранкові та вечірні пікові години. В Україні у пікові години можуть обмежувати використання світла через графіки погодинних відключень або екстрені обмеження. Це пов'язано з масштабними обстрілами енергетичної інфраструктури, які завдали серйозних пошкоджень.

Нагадаємо, відключення світла в Україні: скільки доведеться жити з графіками

Також наш портал інформував, не на відновлення енергетики: куди можуть піти гроші з нових тарифів

Вам буде цікаво дізнатися у YASNO розповіли, як залишитися зі світлом під час відключень – діяти потрібно вже зараз