В Україні кожен може збільшити свою майбутню пенсію майже на третину, якщо добровільно погодиться на більш пізній вихід на пенсію.

Про це повідомила заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

Мінсоц не планує примусово підвищувати пенсійний вік, але українці повинні знати про можливість отримати значне фінансове заохочення за добровільне відтермінування виходу на пенсію.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

"Важливо пояснювати, чому люди мають бути зацікавлені у більш пізньому виході на пенсію. Це суттєво збільшить їхню пенсію – на 0,5% за кожен додатковий місяць після 60 років і на 0,75% – якщо відстрочка більша за 5 років," – зазначила Марчак.

Популярні новини зараз
Не всі українці отримають червневі пенсії: кого ПФУ залишить без виплат На Україну насувається епічна магнітна буря: триватиме 5 днів Нові правила для водіїв: де і коли можуть перевіряти військовий квиток Газові прилади доведеться відключити: "Газмережі" застерегли кожного споживача
Показати ще

Якщо людина сьогодні отримує заробітну плату на рівні середньої по країні і має 35 років стажу, вона може вийти на пенсію в 60 років. Але якщо ця людина добровільно відтермінує вихід на пенсію до 65 років, її пенсія збільшиться з 5424 грн до 7050 грн, що становить приріст на 30%.

Крім того, пізніший вихід на пенсію дозволяє збільшувати обсяг єдиного соціального внеску (ЄСВ), який сплачують працюючі особи до Пенсійного фонду. Це, у свою чергу, дозволяє Пенсійному фонду виплачувати вищі пенсії тим, хто вже перебуває на пенсії. Сьогодні пенсії сплачуються для 10,5 млн пенсіонерів, і їхнє забезпечення залежить від внесків працюючого покоління.

"Розмови про те, що не треба платити ЄСВ, бо не буде пенсії, – це самовтілюване пророцтво," – пояснила Марчак. "Через те, що частина громадян не платить ЄСВ або платить не з усієї зарплати, Пенсійний фонд має менше коштів для виплати гідних пенсій тим, хто працював раніше. А ще, коли ти не сплачуєш ЄСВ, ти зменшуєш свої власні пенсійні права на майбутнє. Твоя пенсія буде маленькою просто тому, що ти не виконував свою частину суспільної угоди – сплату внесків сьогодні в обмін на пенсію в майбутньому."

Нагадаємо, Українцям перерахують субсидії: обіцяють доплатити 218 гривень

Раніше ми розповідали, що Реєстрація знову відкрита: українцям роздадуть гуманітарну допомогу

Також, Через подорожчання світла підвищать субсидії: українцям озвучили суми