З початку 2024 року 343 українці подали на банкрутство, що у 2,2 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. За останні п'ять років в Україні порушили близько 2000 справ про банкрутство людей.

У 2019 році, коли закон вперше дозволив громадянам визнавати себе неплатоспроможними через суд, було відкрито лише 22 справи. З того часу кількість таких справ значно збільшилася: у 2020 році їх стало у 8,3 раза більше, у 2021 році – у 2,7 раза більше.

Про це повідомляють в Опендатабот.

Статистика банкрутства в Україні / фото: Опендатабот
Статистика банкрутства в Україні / фото: Опендатабот

Адвокат і арбітражний керуючий Денис Ліхопек вважає, що реальна кількість боржників, яким могла б допомогти процедура банкрутства, є значно більшою, ніж показує судова статистика.

Популярні новини зараз
Споживачам електроенергії дали 5 днів: що потрібно зробити кожному Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня Власники квартир та будинків отримають космічні штрафи, якщо не встигнуть до 1 липня – що треба зробити Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Він пояснює це тим, що процедура банкрутства складна і дорога, а багато боржників просто не знають про неї чи не можуть дозволити собі адвоката. Крім того, кредитори часто неохоче беруть участь у таких судових справах, сподіваючись стягнути борг пізніше, коли боржник відновить платоспроможність, або намагаються перешкоджати процедурі дискредитуючи боржника.

статистика бідності
статистика бідності

Серед усіх українців, які подали на банкрутство за останні п'ять років, 58% становлять люди віком від 25 до 45 років, 38,3% – старше 45 років, і лише 3,7% – молодше 25 років. Гендерний розподіл серед банкрутів майже рівний: 54% чоловіків та 46% жінок.

Закон, який дозволяє фізичним особам визнавати себе банкрутами, був ухвалений Верховною Радою у жовтні 2018 року і почав повноцінно працювати з 2019 року. З того часу люди, які потрапили у складне матеріальне становище, можуть ініціювати процедуру банкрутства і, пройшовши всі етапи, позбутися боргів.

Читайте також: уряд вирішив мовчати? Чому пенсії українців перестали "підвищувати"

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що у українців готують до чергової катастрофи - чому влітку ситуація "не така вже й погана"

Вибачте, банк безсилий: у клієнтів "Привату" пропадають із карт останні гроші