Згідно з прогнозами Національного банку України, найближчими місяцями інфляційні процеси в країні почнуть набирати обертів. Зокрема, наприкінці 2024 р. показник інфляції, за очікуваннями регулятора, сягне 8%.

Експерти НБУ вбачають одну з причин майбутнього інфляційного тиску у вичерпанні ефекту від високих урожаїв експортних сільгоспкультур, який раніше стримував ціни. Найменші обсяги виробництва зернових у новому сезоні, прогнозовані українськими та американськими фахівцями, разом із ризиками воєнного стану гальмуватимуть економічне зростання.

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube
Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

Частково підвищення інфляції призведе і подорожчання для підприємств необхідних ресурсів через зростання відповідних тарифів.

За прогнозними розрахунками Нацбанку, інфляція постійно зростатиме з нинішніх 5,3% до 9,2% у першому кварталі 2025 року. Проте вже у другому кварталі наступного року її показник дещо знизиться – до 6,8%, а до кінця 2025 року інфляція має становити 6%. 2026 року очікується поступове зниження індексу споживчих цін до рівня 5%.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій у липні – кому можуть підняти виплати З 1 липня українці отримають 20 тисяч гривень пенсії, але не всі: кому пощастить "Газмережі" попередили власників газових плит, котлів та обігрівачів: що має зробити кожен Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Все почалося у квітні 2024 року, коли припинилося зниження інфляції у річному обчисленні – її показник, за даними Держстату, залишився на рівні 3,2%, як і місяцем раніше.

Водночас у місячному вимірі зафіксовано зростання цін на 0,2%, що експерти розцінили як ознаку посилення інфляційного тиску, який слід очікувати.

Нагадаємо, подорожчання головного продукту: через нові тарифи можуть піднятися ціни на хліб

Як повідомляв "Знай.ua", платіжка збільшиться на 150 гривень: українцям почали перераховувати тарифи на тепло

Знай.ua писав, з 1 липня додасться ще одна платіжка: комунальники "обрадували" українців