Православна церква цього дня вшановує пам'ять священномученика Дорофія Тирського, єпископа. Інші назви свята: "День Волхва-Дорофея", "День сон-трави", "Ніч сон-трави", "Горобині ночі".

З Дорофєєва дня ночі стають найкоротшими на рік. Назви !День/ніч сон-трави! свято отримало за те, що в цей день розпускається ця чарівна та загадкова рослина.

Цього дня можна піти пошукати сон-траву. Її нелегко знайти, та й збирати її не радять, якщо не знати спеціальних змов. Щоб точно не сплутати цю рослину з іншою, слід опустити її в холодний струмок. Якщо листя ворушиться, то ви вибрали правильно.

З цією травою пов'язано багато різних прикмет та повір'їв у цей день. Наприклад, якщо на тілі людини росте дуже багато волосся, то потрібно покатати сон-траву по тілу, а потім порвати на маленькі шматочки. Це повинно допомогти.

Популярні новини зараз
Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Сон-траву, яку зібрали цього дня, можна посушити та носити із собою, покласти під поріг. Роблять це, щоб позбутися проказ нечисті, вірили, що навіть диявол боїться цієї трави.

Вночі на цей день магічна і сняться пророчі сни. Якщо сновидіння вам не сподобалося, потрібно порадитися зі священиком, щоб він сказав, які молитви допоможуть відвести лихо.

Щоб захистити дітей від хвороб, слід їх похитати на гойдалках, які виготовлені з пня та дошки. За повір'ям, коли дитина опускається вниз – усі хвороби йдуть у землю, а коли вгору – небо дарує йому бадьорість та силу.

Раніше ще був цікавий обряд, для якого потрібно було зловити кажана. Робили це для привороту. Її закопували у свіжий мурашник разом із річчю людини, яку хочуть закохати. Коли мурахи з'їдять тіло кажана, людина одразу закохається. А ось для відвороту вже потрібна була жаба, вона була образом суперниці. Її теж поміщали у мурашник. Коли з'їдять її, то хлопець полюбить свою колишню.

Ще сьогодні потрібно зірвати горобинові гілки опівночі. Їх приносять додому, а потім уранці розпалюють на них багаття. Через нього потрібно перестрибнути, щоб позбутися негативу.

Дерево горобини в саду
Дерево горобини в саду

Що не можна робити 5 червня

Сьогодні виходять на пошуки сон-трави. Але просто так її не можна збирати, спочатку треба вимовляти спеціальні змови, які зараз навряд чи хтось знає. Якщо вже вирішили зібрати, то можна дізнатися про справжню сон-траву. Для цього її потрібно опустити в ключову воду, бажано в повний місяць. Справжня сон-трава має заворушитися.

Нагадаємо про нові дати свят: коли у 2024 році відзначають Трійцю, Вознесіння та Різдво Івана Предтечі.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.