Обмеження електроенергії діятимуть щонайменше ще два роки, а для повного відновлення знадобиться не менше п'яти років. Про це під час брифінгу заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За словами Харченка, нинішня ситуація – це нестача генераційних потужностей в енергосистемі. "Все, що ми можемо робити – звикати, що це – нормальний стан речей. У періоді між двома та п'ятьма роками ми зможемо відновити генерацію до ситуації, коли обмежень споживачів взагалі не буде, і все працюватиме добре", – пояснив він.

До повного відновлення енергосистеми українці житимуть у режимі обмежень на 4-6 годин протягом доби по всій країні, а для Києва цей термін складатиме 6-8 годин. Це тимчасові заходи, які допоможуть зберегти стабільність системи до її повного відновлення.

Електроенергія. Фото: скрін youtube
Електроенергія. Фото: скрін youtube

Директор Центру досліджень енергетики наголосив, що Україна вже давно не експортує електроенергію. Нинішні відключення світла жодним чином не пов’язані з продажем електроенергії за кордон. "Фізичні перетоки відбуваються, тому що в нас доволі пошкоджена, але відновлюється енергосистема", – зазначив Харченко. Замість експорту, відбуваються перетоки електроенергії між регіонами України через країни ЄС для забезпечення стабільності.

З 1 червня запроваджено єдиний тариф на електроенергію для індивідуальних та колективних побутових споживачів, який становить 4,32 грн/кВт-год. Олександр Харченко вважає, що цей тариф є неправильним, адже отримані кошти не будуть спрямовані на відновлення генераційних потужностей. "Вся сума від збільшення, яка складатиме трохи понад 50 мільярдів на рік, ділиться на дві частини – 15% йде до "Укргідроенерго", але все інше потрапить в "Енергоатом", який не має суттєвих пошкоджень від бойових дій", – сказав він.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Нагадаємо, Поки люди шкребуть копійки на нові тарифи за світло, зарплати членів "Укренерго" сягають майже 8 млн на місяць

Раніше ми розповідали, що Відключення світла можуть погіршитися: на чому тримається енергетика

Також, В "Укргідроенерго" натякнули, що не лише росіяни винні у наших проблемах зі світлом