В Україні не вистачає робочих рук через активну мобілізацію. Це дає росії з її великими ресурсами перевагу. Нестача працівників послаблює не тільки українську армію, але й знижує продуктивність заводів, будівництва, шахт і ресторанів.

Підприємства мають великі труднощі з наймом співробітників, що відволікає менеджерів від інших справ. Зарплати зросли порівняно з довоєнним рівнем, але знайти працівників все одно складно.

Жінка працює на станку. Фото: вільні джерела
Жінка працює на станку. Фото: вільні джерела

У травні був прийнятий закон про мобілізацію, щоб поповнити армію. Але через це ускладнюється робота бізнесу через нестачу працівників. Це виклик для президента Зеленського, який намагається збалансувати поповнення армії і підтримку економіки.

Завдяки тривалому нападу росії, багато людей покинули Україну, інші воюють або загинули. Це призвело до великої втрати продуктивності української економіки, а тепер загрожує ще більше зменшення робочої сили.

Популярні новини зараз
Як уберегти новий холодильник від постійних відключень світла: запам'ятай ці правила Як уникнути арешту майна: чому переписка на родичів може виявитися поганим варіантом Смартфони йдуть у минуле: молодь масово повертається до кнопочних телефонів У YASNO повідомили неприємну новину для тих, хто платить за "нічним" тарифом
Показати ще

Миття вікон, скріншот: YouTube
Миття вікон, скріншот: YouTube

Заступник голови Національного банку, Сергій Ніколайчук, сказав, що виробництво скоротилося на 27% через те, що багато людей пішли на війну або виїхали з країни. Приблизно 6 мільйонів людей виїхали, а ще багато хто працює нелегально, щоб не йти на війну.

Засіб для миття посуду, фото retail
Засіб для миття посуду, фото retail

Іларіон Саук, власник ресторанів у Києві, розповів, що він сам миє посуд через нестачу працівників. У нього проблеми з наймом людей на кухню та прибирання, бо багато жінок, які раніше працювали тут, виїхали з країни.

Юлія Кузенкова, керівник агенції з найму персоналу, сказала, що компанії все частіше наймають жінок на роботи, які раніше виконували чоловіки, наприклад, у шахтах. Вони також запрошують студентів та наймають іноземців, особливо з Туреччини.

Нагадаємо, українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат

Раніше ми писали про те, що боротьба з бактеріями: як швидко продезінфікувати губку у мікрохвильовці

Вам буде цікаво дізнатися говори українською або плати: як штрафами змусити до обслуговування рідною мовою