В Україні розпочинається новий етап регулювання цін на електроенергію для населення. З 1 червня 2023 року запроваджується єдиний тариф у розмірі 4,32 гривні за кіловат-годину, який діятиме до 1 травня 2025 року. Таке рішення ухвалено Кабінетом Міністрів України на засіданні 31 травня.

Якби уряд не ухвалив жодного рішення, з 1 червня тарифи для споживачів автоматично зросли б до ринкового рівня близько 8 гривень за кіловат-годину.

Електроенергія. Фото: скрін youtube
Електроенергія. Фото: скрін youtube

Новий єдиний тариф використовуватиметься для всіх українців без різниці за обсягом споживання. Винятком стануть лише ті, хто споживає менше 100 кіловат-годин на місяць або забезпечує себе електроенергією із власних джерел (наприклад, сонячних електростанцій).

Для цієї категорії громадян зміни практично не відчуватимуть.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Щодо одержувачів житлових субсидій, то для них процес перерахунку субсидій з урахуванням нового тарифу має відбутися автоматично.

Тарифи на електроенергію. Фото: скрін youtube
Тарифи на електроенергію. Фото: скрін youtube

Це пояснюється тим, що субсидія призначається на певний обсяг комунальних послуг, наприклад, 1,6 кубометра гарячої води на одного члена сім'ї.

Коли вартість цих послуг збільшується відповідно збільшується і розмір субсидії. При цьому варто пам'ятати, що підвищення тарифу на електроенергію не врятує нас від відключень світла вже цього літа.

Нагадаємо, тариф на світ можуть залишити на рівні 2,64 грн, але не всім: кому пощастить

Як повідомляв "Знай.uа", світла може не бути по 20 годин: українцям пояснили, до чого готуватися до кінця року

Знай.ua писав, нові тарифи на світло, газ і воду: коли і як можуть змінитися платіжки українців