Війна в Україні спричинила не лише людські трагедії, але й значні економічні проблеми. Одним із ключових викликів для українського бізнесу став дефіцит кадрів, адже мільйони чоловіків мобілізовані до армії.

Про це розповідає Telegraf.

За даними сайту robota.ua, 75% компаній відчувають нестачу спеціалістів. Найбільш проблемна вакансія — водії. За оцінками експертів, дефіцит водіїв сягає 50%.

Жінка працює на прокатному станку. Фото: вільні джерела
Жінка працює на прокатному станку. Фото: вільні джерела

Шляхи вирішення проблеми

Щоб впоратись з викликами, бізнес шукає нестандартні шляхи. Один з них — залучення жінок до "чоловічих" професій. В Україні вже діють курси з підготовки жінок-водіїв вантажівок. Reskilling Ukraine, що отримав фінансування уряду Швеції, проводить курси в партнерстві зі Scania. Навчання безкоштовне, але до жінок є певні вимоги: досвід водіння авто мінімум три роки (категорія "В") та висока мотивація.

Популярні новини зараз
Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

Охочих багато, конкурс складає 3-4 претендентки на місце. Роботодавці готові брати жінок без досвіду і навчати на місці.

Жінки вже працюють на вантажівках у "Фоззі груп", "Ферекспо", "Укрпошті" та інших компаніях.

"Арселор Міттал Кривий Ріг" проводить окрему рекламну кампанію для дівчат під лозунгом "Жінки керують тут". Дівчата вже працюють, зокрема, на прокатних станах, хоча до війни обіймали, переважно, адміністративні посади.

Жіноче працевлаштування має свої межі. Не всі "чоловічі" вакансії їм доступні. Наприклад, коваль на молотах — це фізично важка спеціальності, яку жінки не зможуть виконати через вимоги медиків.

Окрім жінок, бізнес шукає й інші кадрові резерви:

  • хлопці непризовного віку (до 25 років);

  • пенсіонери;

  • водії з інвалідністю;

  • студенти профтехучилищ;

  • працівники з інших країн.

Деякі компанії навіть працевлаштовують підлітків до 18 років, але неофіційно.

Бізнес посилює співпрацю з профтехучилищами, запрошуючи студентів на практику та роботу, також все частіше пропонують пенсіонерам повертатися на роботу.

Зміни у кадровому складі можуть призвести до довгострокових змін у структурі українського ринку праці.

Жінка працює на станку. Фото: вільні джерела
Жінка працює на станку. Фото: вільні джерела

Нагадаємо, що безробітним українцям виплатять майже 20 тисяч гривень.

Як повідомляли раніше, українські працівники можуть втратити роботу за порушення внутрішніх правил підприємства.

Як писав "Знай" раніше, як неповнолітнім особам працювати з 14 років в Україні.