Економіст Олександр Хмелевський пророкує помірне зростання цін на м'ясо, молочні продукти та цукор протягом літнього періоду 2024 року, причому він пов'язує це з кількома факторами.

По-перше, скорочення поголів'я великої рогатої худоби та дефіцит молока в Україні чинять тиск на ціни на м'ясо та молочку. По-друге, влітку знижується кількість худоби, і, отже, зменшується обсяг постачання м'яса.

Покупки, супермаркет / фото: Pixabay
Покупки, супермаркет / фото: Pixabay

Ціни на цукор також піднімаються, оскільки сезон збирання цукрових буряків ще не настав, а запаси цукру на ринку вичерпуються. Крім того, зі збільшенням дозрівання ягід та фруктів підвищується попит на цукор для приготування варення.

Відключення підприємств від енергопостачання також впливає на ситуацію, викликаючи простої та погіршення якості продукції. Використання генераторів призводить до збільшення собівартості виробництва через вищу вартість електроенергії.

Популярні новини зараз
З 1 липня українці отримають 20 тисяч гривень пенсії, але не всі: кому пощастить У Києві скасують пільговий проїзд для деяких пасажирів: кому доведеться платити В українців погрожують відібрати житло: за що можна залишитись без даху над головою Порошенко очолив рейтинг політиків, які шкодять Україні у війні з росією: спекулює на ЗСУ та несе негатив за кордоном
Показати ще

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube
Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

Однак, незважаючи на це, у червні очікується зниження цін на овочі, деякі ягоди (особливо полуницю) та курячі яйця. Це пов'язано із збільшенням пропозиції на ранні овочі та дозрівання більшої кількості овочів, що призводить до зниження їх цін.

"У травні вже суттєво знизилися ціни на огірки, помідори, зелень. У червні ціни на ці продукти продовжуватимуть знижуватися. Також знижуватимуться ціни на ранню картоплю та капусту", – каже Хмелевський.

Також ми повідомляли, в Україні скоригували ціни на крупи: скільки заплатимо за гречку, рис та пшоно.

Раніше стало відомо про те, чому ціни на цибулю та моркву так різко підскочили.

Вам буде цікаво дізнатися, яка ковбаса найякісніша і як перевірити її натуральність у домашніх умовах: "копченку" більше не захочете