Глава Держенергонагляду Руслан Слободян розповів про те, як важливо дбайливо ставитись до споживання електроенергії. За його словами, чим свідоміше споживачі використовують енергію, тим меншими будуть обсяги відключень.

Це особливо актуально сьогодні, коли дефіцит електроенергії відчувається практично цілодобово і доводиться імпортувати електрику для підтримки балансу в системі.

Обстріл ТЕЦ, пожежа / фото: ДСНС
Обстріл ТЕЦ, пожежа / фото: ДСНС

Слободян каже, що в пікові години українській енергосистемі не вистачає генеруючих потужностей для задоволення всіх потреб. Експорт електроенергії зараз не здійснюється, а імпорт іде постійно.

  1. Відновлювані джерела енергії, такі як сонячні та вітроелектростанції, допомагають, але їхня ефективність залежить від погоди.
  2. Сонячні станції добре працюють у сонячні дні, але хмарність суттєво знижує їх генерацію.
  3. Вітряні станції, навпаки, починають виробляти більше електроенергії, коли посилюється вітер.
  4. Малі гідроелектростанції також можуть збільшити свій виробіток у дощову погоду.

Вся ця система дуже складна і залежить від багатьох факторів.

Популярні новини зараз
Штрафи за неявку у ТЦК можуть бути нескінченними: шлях до 160 тисяч – невеликий Старість – не аргумент: українцям після 60 років все одно доведеться йти в ТЦК Ще і не почали відпочивати: школярам доведеться сісти за парти вже через місяць і навчатись по суботах Що потрібно знати при покупці курячих яєць: прості правила, щоб не злягти з отруєнням
Показати ще

Відключення світла / фото: Pinterest
Відключення світла / фото: Pinterest

Слободян також повідомив, що аварійно-відновлювальні роботи ведуться цілодобово. Енергетики намагаються якнайшвидше відновити генеруючі потужності перед настанням осінньо-зимового періоду.

Але швидкість відновлення залежить від фінансування, яке частково надходить у вигляді міжнародної допомоги через Фонд підтримки енергетики України, створений у 2022 році.

Україна також отримує гуманітарну допомогу від союзників у вигляді матеріалів та обладнання. Уряд робить все можливе, щоб знайти ресурси на відновлення енергетики. Нещодавно було виділено додаткові цільові кошти на екстрені заходи щодо відновлення системи.

Раніше ми писали про те, що у українців засмутили прогнозом відключення світла.

Також Знай.ua повідомляв, як вигідно скоротити витрати на електрику: у ДТЕК розповіли про "шалені" знижки

Вам слід знати практичні поради щодо економії в побуті