Незабаром в Україні можуть бути введені обмеження на карткові перекази між фізичними особами. Національний банк України готує проект рішення, який встановить ліміти на прямі перекази між клієнтами з картки на картку.

Планується, що сума вихідних переказів не перевищуватиме 100 000 гривень, а кількість операцій буде обмежена 30-ма на місяць для кожного рахунку.

Картка. Фото: Today.ua
Картка. Фото: Today.ua
Картка. Фото: Today.ua

Регулятор пояснює необхідність таких заходів боротьбою з тіньовими фінансовими операціями. Використання карток для нелегальних переказів стало поширеною схемою серед зловмисників, які "приховують" доходи від незаконного грального бізнесу, продажу "сірого" тютюну або ухиляються від сплати податків.

Заступник голови Нацбанку Дмитро Олійник зазначив, що в останні роки спостерігається значне збільшення кількості банківських рахунків фізичних осіб, які використовуються для переказу та відмивання незаконних коштів. Аферисти, зокрема, залучають до схем пенсіонерів, студентів та інших пересічних громадян, які відкривають нові рахунки або передають свої старі для використання третіми особами.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців
Показати ще

Однією з найпоширеніших схем у 2024 році стала схема з "дропами" та "мулами". Зловмисники використовують рахунки фізичних осіб як транзитні для переказу великих сум грошей. Наприклад, тільки за пів року НБУ отримав інформацію про понад 1 500 карток, що були використані на сайтах нелегальних казино, у системах обміну криптовалют та для продажу підакцизних товарів.

У відповідь на нові обмеження, деякі банки вже почали вводити власні ліміти на перекази між картками. Так, Alliances Bank 23 травня оголосив про встановлення лімітів, а Сенс Банк з 1 червня запровадить обмеження на зарахування переказів: 30 переказів на день, 100 на тиждень та 200 на місяць з максимальною сумою в мільйон гривень на місяць.

Приватбанк готовий прокоментувати ситуацію після ухвалення рішення. Інші банки, як-от Укргазбанк, взагалі не надали коментарів.

На думку Дмитра Олійника, 95% клієнтів банків навіть не помітять нових обмежень. Проте, експерти радять звернути увагу на те, чи вже встановлені ліміти у вашому банку. Це допоможе уникнути непередбачених ситуацій з переказами.

Нагадаємо, Свої "копійки" тепер можна зберігати на карті NovaPay: чи варто класти туди зарплату

Раніше ми розповідали: Виплата пенсій та субсидій: українців попередили про важливі зміни