Фахівці "Юридичного порадника для ВПО" роз'яснили, чи можуть ВПО одночасно отримувати допомогу як ВПО та допомогу для малозабезпечених сімей.

Відповідно до статті 3 Закону "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям", таку допомогу можуть отримувати сім'ї, чий середньомісячний сукупний дохід нижчий за прожитковий мінімум.

Виплати ВПО, фото: Facebook
Виплати ВПО, фото: Facebook

Прожитковий мінімум встановлюється щорічно, залежно від складу сім'ї. Наприклад, для сім'ї з чотирьох осіб (батьки та двоє дітей 4 та 7 років) прожитковий мінімум у 2024 році становить:

  • 3028 грн + 3028 грн (прожитковий мінімум для працездатних осіб – батьків) + 2563 грн (прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років) + 3196 грн (прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років) = 3028 грн + 3028 грн + 2563 грн + 3196 грн = 11815 грн .

Сума допомоги для малозабезпечених сімей дорівнюватиме різниці між прожитковим мінімумом та сукупним доходом сім'ї.

Популярні новини зараз
Щоб отримувати пенсії, українцям потрібно терміново з'явитися у ПФУ: залишили лише 10 днів Краще на якийсь час переїхати: п'ять областей відключатимуть частіше за інших - список Мобілізація 2024: як держава "закручує гайки" для ухилянтів Пенсіонерам підвищили ще одну надбавку: хто отримає на 300 гривень більше
Показати ще

За загальним правилом, допомога на проживання ВПО не враховується у середньомісячному сукупному доході сім'ї для розрахунку державної соціальної допомоги.

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Однак, якщо у складі сім'ї є працездатний дорослий, який не працює і не сплачує єдиний соціальний внесок (ЄСВ), або якщо такий дорослий повернувся з-за кордону після тривалого перебування (не менше 90 днів) та не працевлаштований, допомога на проживання ВПО буде враховуватись у сукупний дохід сім'ї.

Це може спричинити можливість отримання допомоги для малозабезпечених сімей.

Таким чином, можна одночасно отримувати допомогу на проживання ВПО та допомогу по малозабезпеченості, оскільки ці види підтримки не виключають один одного.

Але важливо враховувати, що наявність працездатних, але непрацевлаштованих членів сім'ї, за яких не сплачується ЄСВ, може вплинути на загальний дохід сім'ї та, відповідно, право отримання допомоги для малозабезпечених.

Раніше ми писали про те, що за 10800 грн на кожного: українцям доступна нова міжнародна допомога - як отримати