Українці, які ігнорують платіжки за комунальні послуги, можуть мати справу з вкрай негативними наслідками для свого гаманця. Штрафні санкції передбачені урядовою постановою №1405.

Прострочення платежів або систематична несплата послуг ЖКГ тепер суворо карається. Українцям, які мають заборгованість, нараховують пеню, а суму боргу можуть примусово стягувати через суд.

Борги за комуналку. Фото: Youtube
Борги за комуналку. Фото: Youtube

Розмір пені обчислюється для кожного споживача індивідуально. Чим вищий розмір боргу, тим більша сума штрафу. При цьому пеня нараховується за кожен день прострочення оплати, але її сумарний розмір не може бути вищим за 100% боргу.

Розміри та вид стягнень за несплату послуг ЖКГ:

Популярні новини зараз
Зірки зійшлися: цим знакам Зодіаку червень принесе здійснення найзаповітніших мрій Не надумайте брати ці яйця: українців попередили про небезпеку у супермаркеті Пенсіонерам підвищили ще одну надбавку: хто отримає на 300 гривень більше Для власників квартир приготували новий тарифний "сюрприз": яка послуга дорожчає
Показати ще
  • пеня у розмірі 0,01% від суми заборгованості за кожний день прострочення;
  • спрощене стягнення грошей через суд без потреби присутності боржника.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Якщо справа дійде до суду, то боржнику доведеться додатково виплатити всі витрати, пов'язані із процедурою.

В Україні не всіх карають за несплату комуналки. Штрафні санкції не застосовуються до громадян, які проживають на окупованих територіях або населених пунктах, де ведуться бойові дії.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, українцям спишуть частину боргів за комуналку: кому дозволять не платити.

Також наш портал інформував, не тільки електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися.