Не секрет, що в Україні вже з червня очікується підвищення тарифів на світ. Однак зміна сум у платіжках українців ніяк не відіб'ється на планових відключеннях електроенергії — світло продовжать вимикати. Підвищення тарифів на електроенергію не скоротить кількість планових відключень електроенергії.

Про це стало відомо завдяки заяві фахівці в енергетичній сфері Адріана Прокіпа.

Тарифи світло. Фото: скрін youtube
Тарифи світло. Фото: скрін youtube

Як і повідомлялося раніше, вже з 1 червня тарифи на електроенергію можуть підвищити – якщо зараз за електрику доводиться платити 2,64 грн за кВт*год, то вже влітку ціна зросте до 3,5 – 4 грн/кВт-година.

Як повідомляли представники Міністерства енергетики України, зростання тарифу зумовлене частими обстрілами російськими військами енергетичних об'єктів на території України. Для їхнього відновлення потрібні великі суми.

Популярні новини зараз
Стосується всіх клієнтів: "Нафтогаз" попередив про важливе нововведення За чоловіків візьмуться спецкомісії: кого перевірять відразу Перерахунок тарифів на опалення: скільки українцям доведеться платити взимку Маршрутники вирішили підняти ціни на проїзд: доведеться платити у половину більше
Показати ще

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

У зв'язку із обстрілами в Україні також відновили планові графіки відключення електроенергії. Але збільшення тарифів на електроенергію не усуне цю проблему.

Адріан Прокіп підкреслює, що після перегляду тарифу відключення нікуди не подінуться, адже втрати лише за останні два місяці – вкрай масштабні – втрачено понад 9 тисяч мегават потужностей (а це більше половини споживання українців узимку). Тому відключення електроенергії будуть багато місяців, рік, можливо, і два (з невеликими перервами з помірною погодою та споживанням, коли виникнуть профіцити).

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

"Нове покоління не збудується ні через місяць, ні через півроку. А з огляду на скільки ми втратили в результаті обстрілів, будувати треба багато і довго. Тому всі, хто вважає, що відключення тарифу це лише страшилка, щоб підвищити тариф, видихайте. Від відключень ми не підемо. А от із збитковим тарифом невідомо ще скільки протягнемо", - вважає експерт.

Нагадаємо, в Україні зібралися вдвічі збільшити тариф на світ: коли надішлють "важкі" квитанції.

Раніше повідомлялося, як підготуватися до відключень електроенергії.

Також, тарифи на електроенергію обіцяють по 5 грн за кВт вже з 1 червня.