Росія продовжує цілеспрямовано знищувати енергетичну інфраструктуру України. Через ці руйнування спочатку виникли обмеження у постачанні електрики промисловим підприємствам, а тепер перебої з електрикою торкнулися і населення.

Навіть рекордний імпорт та аварійна допомога від ЄС не рятують ситуацію.

Особливо тривожним є те, що відключення розпочалися у травні, коли опалювальний сезон уже закінчився, а літня спека ще не настала, тобто споживання електроенергії має бути на мінімумі.

Електрика, фото: Unian
Електрика, фото: Unian

Це викликає побоювання, що влітку і особливо взимку, коли споживання зросте, ситуація може погіршитися.

Популярні новини зараз
Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

Одним із можливих наслідків поточних проблем в енергетиці може стати скасування нинішніх обмежень на максимальні ціни на електроенергію.

Гравці ринку скаржаться, що за нинішніх умов імпортувати електроенергію просто невигідно. Це частково пояснює парадокси з відключенням електрики вночі – коли низька ціна за мінімального навантаження та відсутність попиту роблять імпорт невигідним.

Крім того, вночі знижується потужність гідроелектростанцій. Передбачається, що як тільки НКРЕКУ відмінить прайс-кепи та підвищить тарифи для населення, енергетична криза може частково розв'язатись.

електроенергія
електроенергія

Для зниження навантаження на енергосистему та економії коштів слід переглянути використання найбільш енергоємних приладів.

До них відносяться: варильна панель, духовка, тепла підлога, сушильна машина та кондиціонер.

Правила раціонального використання:

  1. Їх слід використовувати мінімально або включати тільки вдень і вночі, коли навантаження на мережу менше.
  2. Бойлер споживає від 1,5 до 2,5 квт, тому воду слід нагрівати перед використанням.
  3. Посудомийна машина споживає 0,8-1,9 кВт, тому краще мити посуд вручну.
  4. Для приготування та розігріву їжі краще використовувати мікрохвильову піч, оскільки вона споживає менше електроенергії і швидше нагріває їжу.

Раніше ми писали, скільки заробили енергетики через підвищення тарифів: цього все одно мало

Крім того, Знай.ua повідомляв, у темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світ для простих українців зростуть до 4,8 грн.