Існують випадки, коли навіть пенсіонер із достатнім трудовим стажем, який отримує пенсію відповідно до всіх законодавчих норм, може втратити право на ці виплати.

Пенсіонер з грошима в руках
Пенсіонер з грошима в руках

Законодавство передбачає кілька ситуацій, за яких пенсійні виплати можуть бути припинені. Знання про ці підстави є важливим для пенсіонерів, щоб уникнути несподіваних проблем із виплатами. Є п'ять основних причин, через які пенсію можуть скасувати:

Якщо пенсію призначили на основі неправдивих документів, виплати можуть припинити. Пенсіонер, який перебуває за кордоном весь час, то виплати можуть припинити.

Пенсіонери
Пенсіонери

Популярні новини зараз
Негайно повідомте ТЦК або отримаєте штраф до 60 тисяч гривень: українцям приготували нові правила Гороскоп на липень-2024 для всіх знаків Зодіаку: відмова Козорогів, поїздка Овнів та розваги Близнят Головне за 2 липня: розлучення Каменських, підвищення цін на гарячу воду, доплати пенсіонерів та мобілізація авто В Україні пенсіонерам дозволили відмовитися від виплат: у чому суть "маніпуляцій"
Показати ще

Якщо пенсіонера визнають зниклим безвісти, виплати припиняються. Якщо пенсіонер не забирає пенсію протягом шести місяців, виплати припиняються.

Якщо пенсіонер не пройшов ідентифікацію, виплати можуть припинити. Особливо це стосується внутрішньо переміщених осіб, які не пройшли ідентифікацію до 31 березня.

Пенсія. Фото: скрін youtube
Пенсія. Фото: скрін youtube

Виплати відновлять після ідентифікації та нарахують за всі пропущені місяці. Щоб відновити виплати, не потрібно подавати додаткову заяву до ПФУ.

Ідентифікацію можна пройти такими способами:

  • особисто відвідати відділення "Ощадбанку" або Пенсійного фонду,
  • пройти віддалену авторизацію через "Дія.Підпис" на сайті електронних послуг ПФУ,
  • через відеозв'язок,
  • отримати посвідчення факту проживання у закордонній дипломатичній установі та подати ці документи до ПФУ, якщо перебуваєте за кордоном.

Нагадаємо, чому деяких українців обмежують у пенсіях: пояснення від ПФУ

Вам буде цікаво дізнатися у Пенсійний фонд можно не йти: як виправити власні дані для нарахування пенсії