Українців, які накопичили борги за комунальні послуги, можуть карати різними способами. Наприклад, нараховувати штрафи та пеню, а також заарештовувати рахунки, але це не найстрашніше. Які "сюрпризи" можуть чекати на боржників, розповів юрист Іван Топор у коментарі виданню focus.

Постачальники комунальних послуг мають право застосовувати різні важелі впливу для споживачів, які систематично ігнорують платіжки та накопичують багатотисячні борги.

Попередження про борг за комуналку. Фото: скрін youtube
Попередження про борг за комуналку. Фото: скрін youtube

Так, боржнику можуть нараховувати щоденну пеню у розмірі 0,01% загальної суми боргу. Також комунальне підприємство має право стягнути заборгованість у судовому порядку. У такому разі на плечі боржника також лягають судові збори та інші витрати.

Після того, як рішення суду набуде чинності, борг може стягнути державний чи приватний виконавець. Для цього споживачеві можуть накласти арешт на банківську картку або стягувати частину прибутку (зарплата, пенсія).

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Рахунки за комуналку. Фото: скрін youtube
Рахунки за комуналку. Фото: скрін youtube

Юрист Іван Топор наголошує, що в окремих випадках боржників можуть навіть залишити без даху над головою, забравши квартиру чи будинок. Однак така практика застосовується вкрай рідко.

Випадки відчуження нерухомого майна можливі лише коли сума боргу за комунальні послуги можна порівняти з вартістю майна. Тобто під удар можуть потрапити українці, які роками ігнорували усі платіжки.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, частина українців може менше платити за воду: як досягти зниження сум у платіжках.

Також наш портал інформував, у комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати.

Крім того, ми писали, нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття.