В Україні планується поетапне підвищення акцизів на пальне. Процес триватиме до 2028 року, якщо парламент підтримає відповідний законопроєкт.

Як це відбиватиметься на кінцевій вартості палива, розповів директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн в ефірі "Громадського радіо".

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Планується, що акцизи на пальне підвищуватимуть поступово, у 5 етапів – до 2028 року. Якщо депутати проголосують за цей законопроєкт, то перше підвищення відбудеться вже цього літа.

За словами Сергія Куюна, кожен етап супроводжуватиметься подорожчанням акцизів приблизно на 1-1,2 гривні за літр.

Популярні новини зараз
Списують гроші, навіть якщо вимкнено інтернет: українець попередив клієнтів Vodafone Посадили у "бусик" чи ламають двері? Українцям нагадали, куди скаржитися на ТЦК Комунальники вирішили встановити тарифний рекорд: з липня доведеться платити набагато більше Українцям обіцяють глобальні пенсійні зміни: буде розміром 60% від зарплати
Показати ще

"Кожен такий етап буде піднімати ціну приблизно на 1-1,2 грн за літр. Відповідно, якщо парламент ухвалить до липня цей законопроєкт, то з першого липня акцизи зростуть на таку суму", - каже експерт.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Однак підвищення акцизу не обов'язково повинне відразу позначиться на кінцевій вартості палива на АЗС. Податкова складова не єдина у структурі формування цін.

"Наприклад, якби таке підвищення відбувалось сьогодні, то я можу упевнено сказати, що ціни взагалі б не зросли, оскільки ми сьогодні маємо потенціал для зниження цін за рахунок зниження цін у світі. Тому податкова складова важлива, але вона не єдина в структурі, що впливає на ціну на пальне", - підсумував Сергій Куюн.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, доведеться ходити пішки: в Україні знову "злетять" ціни на пальне.

Також наш портал інформував, доведеться переходити на газ: в Україні вже злетіли ціни на бензин, за скільки продають паливо.

Крім того, ми писали, нові ціни на автогаз: українські АЗС несподівано здивували водіїв.