Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають заборгованість по комуналці, є дуже важлива інформація. Важливо знати, що в Україні немає певного порогу заборгованості, при досягненні якої однозначно настає припинення надання комунальних послуг. Тобто навіть із боргом у 1 грн (одну гривню) послуги можуть відключити воду, газ чи електроенергію.

Фактичного такого не відбувається, і багато українців встигають накопичити колосальні борги за комунальні послуги, і вирішити ці проблеми беруться вже колись - пізно.

У цьому питанні споживачам вирішила допомогти розібратися український юрист Анастасія Цибулька.

Борги за комуналку. Фото: скрін youtube
Борги за комуналку. Фото: скрін youtube

У зв'язку з військовим становищем уряд заборонив стягнення штрафів, пені та інфляційних нарахувань із неплатників. Також комунальникам заборонили відключати надання послуг неплатникам. Втім, зараз така опція доступна лише на тимчасово окупованих територіях.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Наразі відновлено процес стягнення боргів через суд, як це відбувалося до повномасштабного вторгнення, враховуючи чіткі критерії і за сумою, і за "віком" заборгованості.

Борги за комуналку. Фото: скрін youtube
Борги за комуналку. Фото: скрін youtube

Залагодити ситуацію із заборгованістю треба якнайшвидше, і оптимальним рішенням є - реструктуризація боргу. З такою заявою українці можуть звернутись до постачальника послуги.

Залежно від доходів та розміру боргу його розділять на місячні платежі, щоб людина могла комфортно розрахуватися з боргами. Термін виплати боргу при реструктуризації може тривати на строк до 60 місяців.

Нагадаємо, на українців чекає підвищення цін на світ - і дуже скоро: чому потрібно накопичувати на комуналку вже зараз.

Раніше повідомлялося, що воювати за гарячу воду більше не доведеться: як захистити свої права у сфері ЖКГ.

Також, щодо комуналки "капають" борги? Чому українцям змінили розмір субсидій за квітень.