Після смерті одного із подружжя в Україні члени сім'ї померлого мають право переоформити на себе його пенсію. Такі виплати називаються пенсією у зв'язку із втратою годувальника.

Однак варто відзначити, що цей варіант не завжди вигідніший, ніж отримання власної пенсії.

Претендувати на пенсію померлого можуть лише члени сім'ї, які перебували на його утриманні. При цьому непрацездатними особами, які мають право на ці виплати, вважаються:

  • Чоловік/дружина померлого;
  • Батьки з інвалідністю або старше 65 років;
  • Діти віком до 18 років, а також ті, хто старший, але з інвалідністю з дитинства;
  • Студенти денної форми навчання віком до 23 років;
  • Особи, які здійснюють догляд за дітьми померлого до 8 років (незалежно від віку та працездатності).

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

До кола осіб, які могли бути на утриманні годувальника, належать: подружжя, батьки, біологічні та усиновлені діти, особи, які доглядали дітей померлого і так далі.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

При смерті годувальника непрацездатна особа отримує 50% її пенсії. Якщо таких людей кілька, то вони ділять між собою 100% пенсійних виплат рівними частинами.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Для оформлення пенсії за втратою годувальника необхідно звернутися до відділення Пенсійного фонду України з відповідним пакетом документів (заява, паспорт, ІПН, документ, що підтверджує місце проживання, трудова книга або пенсійне посвідчення померлого, довідка про склад сім'ї, свідоцтво про шлюб та смерть, а також доказ, що людина знаходилася на утриманні померлого.

Нагадаємо, вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання

Як повідомляв "Знай.ua", безкоштовний проїзд чи пільги на житло: на які бонуси можуть розраховувати пенсіонери

Знай.ua писав, українців почнуть жорстоко перевіряти: кому слід приготуватися