На українському ринку праці спостерігається цікава тенденція: пошукачі роботи вимагають вищих заробітних плат, ніж готові заплатити роботодавці. Це стає серйозним викликом для компаній. Згідно з даними порталу пошуку роботи robota.ua, наразі кількість вакансій перевищує рівень до масштабного вторгнення. Однак, основною проблемою залишається пошук кваліфікованих кадрів.

Генеральний директор robota.ua Валерій Решетняк пояснює, що до початку кризи на сайті було приблизно 102 тисячі вакансій, тепер же ця цифра зросла до 106-108 тисяч. Цей позитивний тренд свідчить про відновлення бізнесу. Проте, з іншого боку, відчувається дефіцит кваліфікованих кадрів, що ускладнює процес пошуку та найму працівників, зауважує топ-менеджер.

Роботодавці, фото: varash.info
Роботодавці, фото: varash.info

Окрім цього, пошукачі роботи ставлять перед роботодавцями нові вимоги, особливо стосовно зарплатних умов. Перед початком кризи працівники в середньому очікували зарплату близько 17 тисяч гривень, в той час як роботодавці були готові виплачувати майже таку ж суму - 16 600 гривень.

Початок повномасштабного вторгнення змінив динаміку очікувань заробітної плати серед пошукачів роботи. Згідно з даними з порталу robota.ua, які приводить генеральний директор цього ресурсу, Валерій Решетняк, у березні 2022 року очікування зарплати становили 19 500 гривень, а вже у квітні вони впали до 18 700 гривень.

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Але вже вьогодні українці очікують зарплату в середньому 22 700 гривень, тоді як пропозиція роботодавців становить 19 600 гривень. Такий різкий розрив між очікуваннями і пропозиціями вказує на те, що бізнес не готовий відповідати на вимоги пошукачів.

Нагадаємо, Роки роботи ніхто не побачить: чому не врахують трудовий стаж

Раніше ми повідомляли, що Ухилянти в Європі стануть ізгоями: депортація чи ганебний статус