Україна переходить на новий етап соціальної політики, залишаючи застарілі радянські підходи. Замість "патерналістської" моделі, де держава нав'язувала громадянам вигідний для нього формат соціального забезпечення, впроваджується гнучкіша і людиноорієнтована система.

На цьому наголосив Прем'єр-міністр Денис Шмігаль на відкритті Міжнародного саміту міністрів соціальної політики в Києві.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

За словами глави Уряду, нова модель базуватиметься на пріоритеті надання соціальних послуг, а вже потім, у разі потреби, доповнюватиметься адресними грошовими виплатами.

Такий підхід Шмігаль називає європейським, адже він спрямований на розвиток самодостатності громадян натомість формування залежності держави. Війна загострила соціальні виклики в Україні, значно збільшивши кількість людей, які потребують підтримки.

Популярні новини зараз
Тепер без цього документу з дому ні ногою: чоловікам нагадали про штраф від 17 до 25 тисяч гривень Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати
Показати ще

"Стара старорадянська модель не може реагувати адекватно. Саме тому ми створюємо принципово нову систему. У її основі принцип — формування здібності замість залежності", - заявив він.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Підтримка надаватиметься тим, хто її справді потребує. Цифровізація, адресність, універсальність, справедливість та безбар'єрність є ключовими засадами соціальної політики у новій соціально-політичній системі.

Нагадаємо, щонайменше 7800 гривень на місяць: хто з громадян може оформити таку пенсію

Як повідомляв "Знай.uа", соціальна допомога перетворилася на безгрошів'я: через обіцянки пенсіонер втратив усе

Знай.ua писав, пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хто може сподіватися