Шоколадні делікатеси – улюблені ласощі для багатьох українців. Проте цього року люди можуть зіткнутися із гірким сюрпризом – значним подорожчанням. Причина у дефіциті какао – основної сировини для шоколаду.

З початку 2024 року світові ціни на какао-боби зросли майже втричі. Ключовим постачальником цієї цінної сировини є регіон Західної Африки, що нині зіткнувся з низкою викликів. Старіння какао-дерев, поширення хвороб та несприятливі кліматичні умови – все це призвело до критичного дефіциту пропозиції. Про це повідомляє Bloomberg.

Шоколадка. Фото: скрін youtube
Шоколадка. Фото: скрін youtube

Дефіцит какао миттєво позначився на біржових котируваннях. 20 квітня ціни досягли історичного рекорду – 12 216 доларів за тонну. Великі виробники шоколаду вже відчули на собі нестачу сировини та змушені підвищувати ціни на свою продукцію.

На тлі високого попиту на шоколадні вироби та пропозиції какао експерти застерігають про можливе подальше зростання цін. Українські виробники шоколаду спершу можуть спробувати знизити вагу плиток – з 80 до 70 грамів, щоб уникнути різкого підвищення вартості.

Популярні новини зараз
На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

Солодощі. Фото: скрін youtube
Солодощі. Фото: скрін youtube

Проте, за прогнозами Лариси Гук, експерта з аграрного та харчового ринку, такі заходи лише відкладають проблему. Вона припускає, що влітку ціна на плитку шоколаду може зрости до 50 гривень, а до кінця року становитиме 70 гривень.

Споживачам слід підготуватися до того, що вартість не лише шоколаду, а й інших солодощів може зрости найближчими місяцями. Дефіцит какао впливатиме на харчову промисловість і призведе до підвищення цін на багато продуктів, в яких використовується цей відмінний інгредієнт.

Нагадаємо, філе вже по 150 грн: в Україні супермаркети показали "святкові" ціни сала, курятини та яловичини

Як повідомляв "Знай.uа", зі слабким серцем на вітрину краще не дивитися: ковбаса, буженина та бекон обійдуться у половину зарплати

Знай.ua писав, майже 25 гривень знижки: в Україні супермаркети оновили ціни на помідори, огірки та болгарський перець