Українці, які продовжують працювати після виходу на пенсію, можуть отримати додаткові виплати за понаднормовий трудовий стаж, якщо прожитковий мінімум зросте. Ці виплати будуть перераховані після їх звільнення з роботи.

Згідно зі статтею 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", українські громадяни, які мають понаднормовий стаж і пропрацювали понад 30 років (для жінок) і понад 35 років (для чоловіків), можуть отримувати доплату до пенсії. У 2024 році розмір цієї доплати становить не більше 1% від мінімального розміру пенсії за віком, що визначається на основі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З урахуванням зростання прожиткового мінімуму у 2024 році (з 2093 грн до 2361 грн), розмір доплати також збільшився — з 20,93 грн до 23,61 грн."

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Додатковий платіж нараховується за кожен повний рік, який перевищує обов'язкову норму страхового стажу. Наприклад, якщо українець має ще 5 років стажу понад обов'язкову норму, його доплата складе 118,05 гривень.

Необхідно упевнитися, що розмір пенсії перевищує прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. Тільки в цьому випадку доплата обчислюватиметься на основі цього мінімуму. Якщо ваша пенсія нижча за мінімальну виплату, доплата буде відповідно меншою.

Популярні новини зараз
Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Українцям дадуть готівку на оплату комуналки: кому час йти до банку Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Також пам'ятайте: якщо ви продовжуєте працювати, доплату за перевищення норми стажу перерахують після вашого звільнення з роботи, особливо у випадку збільшення прожиткового мінімуму.

Раніше ми розповідали, що Частина комунальних платежів повернеться вам на рахунок: як отримати гроші

Нагадаємо, Грошей від США не перепаде пенсіонерам: допомога союзників не вплине на соціальну сферу