22 квітня православна церква вшановує пам'ять Луки, що від латинського означає "світло".

За переказами, він народився в Антіохії Сирійській (нині місто Антакья в Туреччині) у освіченій грецькій родині. З юності він присвятив себе наукам: вивчив єврейський закон, грецьку філософію, живопис та медицину.

Почувши про Христа, Лука прибув до Палестини і тут палко сприйняв християнське вчення. Серед 70 учнів (апостолів) Лука був посланий на першу проповідь про Царство Небесне ще за земного життя Ісуса.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Святий апостол Лука шанований у всьому християнському світі як автор одного з чотирьох Євангелій. Євангеліє від Луки – третя книга Нового Завіту та третя з чотирьох канонічних Євангелій – було написано ним у 62-63 роках н.е. у Римі під проводом апостола Павла. У ньому розповідається про життя і проповіді Христа.

У ляльні часи — період хороводів та ігор, що припадав на травень, — не лише дівчата веселилися, а й нечиста сила. Відьми розстилали на траву біле полотно і танцювали на ньому голими. У народі вважалося, що цього дня нечисті були вагітні.

Якщо жінка хотіла зачати дитину — вона мала піти до лісової галявини, роздягнутися і непомітно стати в коло відьом. Однак багато хто боявся, що таким чином відьма може підкинути жінці в утробу своєї дитини. А ватажком усієї нечисті називали найхитрішого чорта — Луку-Луканьку.

Ім'я святого знайшло відображення і в землеробстві. На Луку висаджували на грядки цибулю: "Цибуля - як татарин: як сніг зійшов - так він і тут" . Цю рослину вважали на Русі цілющою — і не дарма, що згодом її властивості підтвердили і медики. Про цибулю говорили: "Цибуля від семи недуг"; "Хто їсть цибулю - позбавлений вічних мук"; "Цибуля та лазня все виправлять" . Цибуля входила до складу багатьох народних ліків: у поєднанні з медом, наприклад, використовувалася як засіб від грипу та атеросклерозу.

Зберігання цибулі, фото agromarket
Зберігання цибулі, фото agromarket

Що не можна робити 22 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – вступати у словесні суперечки, сваритися, відмовляти у допомозі, лінуватися. Триває Великий піст 2024 року - тим, хто постить, забороняється гаряча їжа, належить дотримуватися сухої їжі.

Поганою прикметою вважається безлад у будинку - до багатьох проблем у сім'ї. Також не радять сваритись сьогодні, бо буде складно помиритися.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.