Депутати внесли зобов'язання для уряду розробити закон про демобілізацію військових та ухвалили постанову про нарахування щомісячної винагороди військовим на передовий у розмірі 70 тис. грн.

Це нововведення передбачає, що додаткові 70 тис. грн нараховуватимуться кожні 30 днів за виконання бойових завдань на лінії фронту.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Таким чином, військовослужбовець може отримати до 190,1 тис. грн за місяць – це базова зарплата, доплата за участь у бойових діях та нову одноразову винагороду.

Проте фінансування цих доплат спричиняє серйозні питання. Так як це рішення було прийнято посеред року і відсутнє в державному бюджеті, уряд має внести корективи у фінансовий план.

Популярні новини зараз
З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

За розрахунками Міністерства фінансів, потреби у фінансуванні доплат перевищать 50 млрд. грн. до кінця 2024 року.

Додатково обговорюється збільшення видатків на оборону на 400 млрд грн у 2024 році, що робить загальний бюджет на оборону близьким до півтрильйона гривень.

українські військові ЗСУ
українські військові ЗСУ

В умовах обмежених можливостей для позикових коштів уряду доводиться шукати внутрішні джерела фінансування. Одним із реальних варіантів є підвищення податків, що може торкнутися всіх українців.

Економісти та аналітики попереджають про можливість гострої бюджетної нестачі вже у червні. Деякі депутати висловили побоювання, що уряду доведеться ухвалювати непопулярні рішення "заднім числом", які торкнуться мільйонів громадян.

"Всі ніби чекають, що проблема вирішиться сама", – сказав один із депутатів.

Крім того, Знай.ua повідомляв, чи готові українці воювати: опитування показало сумну статистику

Також наш портал інформував, що обровольцям ЗСУ пообіцяли вигоди: знижки, зняття пені та багато іншого