Православною церквою в цей день вшановується пам'ять Зосими Соловецького - православного святого, який заснував відомий Соловецький монастир.

Інші назви свята: "Зосима", "Зосим Соловецький", "Заступник бджолярів", "укриття вуликів". Зосиму вважають у народі покровителем бджіл, бджільництва та бортництва. Йому моляться, щоб зібрати більше хорошого меду.

Не лише Зосиму, а й Саватія вважають заступниками бджолярів. У цей день слід вивезти вулики на пасіки. Посеред неї поставити стіл, накрити його чистою скатертиною, покласти на стіл хліб і сіль, а також свічку з великодньої утрені та богоявленську воду. Потім треба помолитися Зосімі та Савватії, обійти пасіку із запаленою свічкою та окропити територію свяченою водою. При цьому варто примовляти "Рой роїться - Зосима веселиться" .

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Також треба сьогодні з'їсти трохи меду. Його можна не тільки їсти в чистому вигляді, а й готувати з ним різні страви, і не тільки випічку, а й додавати у страви з м'яса, птиці та риби. Раніше великою популярністю користувалася свинина чи качка у меді. Медовуху теж любили.

Ще 17 квітня вважається магічним днем. Він відмінно підходить для заклинань та чаклунства.

У народі вірили, що бджоли не кусають добрих людей, але сьогодні укусу бджоли дуже раділи. Тому що так вона ніби каже, що готова померти за господаря. Померти, бо коли бджола жалить, то одразу гине.

Можете ще попросити знайомого пасічника взяти вас із собою, якщо ви незаміжня дівчина. Існує прикмета, якщо така дівчина почує, як вперше бджоли дзижчать, то зустріне свого нареченого цього року.

Бджола. Фото: скрін youtube
Бджола. Фото: скрін youtube

Що не можна робити 17 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – лаятися та сваритися, відмовляти у допомозі, заздрити та пліткувати, ображати будь-кого, особливо тварин та бджіл. Триває Великий піст 2024 - тим, хто постить, у цей день забороняється гаряча їжа та олія, належить сухоїдіння.

Нагадаємо про Великий піст-2024 продовжується: що заборонено робити всім православним до 5 травня.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.