Нещодавно в газеті "ФАКТИ" обговорювали, як уникнути штрафів у випадку поломки лічильника електроенергії. Тепер же на порядку денному інше гостре питання: крадіжка електроенергії і значне збільшення штрафів за такі порушення.

Як попереджає "Вінницяобленерго", ті, хто намагається заощадити на оплаті за електрику шляхом незаконного підключення або інших махінацій з лічильниками, ризикують зіткнутися з серйозними фінансовими наслідками.

Тарифи на електроенергію / фото: Pixabay
Тарифи на електроенергію / фото: Pixabay

Коли виявляється неправомірне використання електроенергії, розмір штрафу розраховують згідно з певною формулою, яка складається з трьох основних елементів:

По-перше, це кількість електроенергії, що була використана нелегально протягом одного дня;

Популярні новини зараз
Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення "Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах
Показати ще

По-друге, враховується вартість цієї електроенергії для енергопостачальної компанії, яка включає витрати на її придбання та компенсацію збитків, що виникають під час її транспортування;

По-третє, кількість днів, протягом яких тривало порушення.

Раніше при розрахунках штрафів використовувались звичайні тарифи на електроенергію. Але тепер до формули додали лише вартість енергії для обленерго.

Ця вартість визначається виходячи з середньої ціни на ринку і включає в себе ціну енергії на балансуючому ринку та тарифи за її передачу і розподіл, що щомісяця можуть змінюватися.

Тарифи на електроенергію / фото: Pixabay
Тарифи на електроенергію / фото: Pixabay

Наприклад, минулого року ціна на електроенергію коливалася від 3,17 до 5,07 грн за кВтгод без ПДВ, а штраф міг коливатися від 6,03 до 8,79 грн за кВтгод, що показує значні зміни залежно від місяця і ринкових умов.

Такі правила роблять "крадіжку" електроенергії дуже ризикованою. Вартість краденого може бути в три рази вищою за звичайний тариф, що робить такі дії не тільки незаконними, а й невигідними.

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, може дійти до суду: встановлено нові правила щодо комуналки

Також, Знай.ua писав про зростання тарифів вже досягло 69,7%: що змінилося у вартості комунальних послуг