Православна церква України 16 квітня за новим стилем вшановує пам'ять мучениць Агапії, Ірини, Арини, Ніки, Галини, Василиси та багатьох інших.

Народне свято Аріна – урви берега також відзначається 16 квітня. Назва свята несе нагадування про небезпеку берегів у цей період. Підмити повінь, вони можуть обрушитися. У цей час річки входять у свої звичайні береги, залишаючи після себе розмелені мости та розібрані яри.

Традиції та обряди свята

На Аріну працюють у саду та городі. Білять стовбури дерев. Сіють гречку. Висаджують у спеціальні ящики-зруби розсаду капусти та помідор. За народними прикметами дні після Арини зазвичай сонячні і теплі, що добре для молодих культур. Цього народного свята читають відворотні змови для розлуки чоловіка із суперницею.

У свято 16 квітня люди ходили до найближчої річки чи озера, набирали воду та вмивалися нею для міцного здоров'я, а також поливали джерельною водою рослини. Також у цей день ходили у лазню, обливалися водою та обтиралися мокрим рушником.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись "Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Народне свято 16 квітня відоме як Ірина Рассадниця. Цю дату наші предки присвячували посіву розсади перцю, капусти, огірків, помідорів, кабачків. Вірили, що всі посаджені в день Ірини культури добре приживуться і дадуть чудовий урожай.

Город / фото: відкриті джерела
Город / фото: відкриті джерела

Що не можна робити 16 квітня

Не можна у цей день рвати та топтати дикі рослини.

Не заздріть іншим людям, інакше на вас перейдуть їхні проблеми та тривоги.

Подружжю не можна сваритися, згадувати старі образи, сперечатися навіть через дрібниці, інакше стосунки зіпсуються надовго.

Невдалий день для полювання та риболовлі.

Нагадаємо про Великий пост-2024 продовжується: що заборонено робити всім православним до 5 травня.

Раніше ми повідомляли про Великий пост-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.