Українські пенсіонери можуть отримувати додаток до пенсії не лише за досягнення конкретного віку, а й за проживання у певній місцевості. Про це свідчить Закон України щодо статусу гірських населених пунктів.

Надбавка до пенсії у розмірі 20% доступна мешканцям гірських населених пунктів. Для отримання цього бонусу необхідно, щоб у місці проживання існували проблеми із соціально-побутовим обслуговуванням, транспортною доступністю та сферою застосування праці.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Перш ніж оформити надбавку, пенсіонер повинен отримати спеціальне посвідчення - документ, що підтверджує проживання на території гірського населеного пункту. Оформити його можна у ЦНАП або через місцеві органи влади. Видача документа здійснюється протягом 30 днів після подання заяви.

Отримання пенсії. Фото: скрін youtube
Отримання пенсії. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Примітно, що оформити посвідчення та отримувати надбавку можуть не лише корінні жителі гірських регіонів, а й внутрішньо переміщені особи. Для цього необхідно офіційно мати статус ВПО та надати відповідну довідку.

До речі, якщо до гірського населеного пункту переїде пенсіонер-переселенець із пенсією 4000 гривень, то після отримання 20-відсоткової надбавки, його виплата збільшиться на 800 гривень.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, надбавку дадуть після звернення до ПФУ: хтось із пенсіонерів може стати багатшим на 900 грн.

Також наш портал інформував, пенсіонери залишаться без виплат? Через одну просту "помилки" українці можуть позбавити себе допомоги.

Крім того, ми писали, яку пенсію вигідніше оформляти – за інвалідністю чи за віком: важливе роз'яснення.