Як повідомила заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко в коментарі для Today.ua, така можливість є у двох категорій громадян.

Жінки у декретній відпустці

Мова йде про українок, які знаходились у декретній відпустці до досягнення дитиною 3-річного віку. Для того, щоб підтвердити період декрету, необхідно надати свідоцтво про народження дитини, і цей період зарахується до загального страхового стажу.

Якщо ж у цей час жінка продовжувала працювати, декретну відпустку зараховано не буде, а лише роки трудової діяльності.

Декретна відпустка. Фото з інтернету
Декретна відпустка. Фото з інтернету
Декретна відпустка

Популярні новини зараз
Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Гроші змусять повернути державі: українців попередили За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Громадяни, які здійснювали догляд за рідними

Період догляду за родичем, який потребує постійної сторонньої допомоги також може бути включено до страхового стажу. Вам зарахують стаж у відповідності до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, якщо ви доглядали людину з інвалідністю 1 групи за таких умов:

  • у період догляду за хворим справді не працювали;

  • отримували надбавку від органів соціального захисту населення або компенсації з догляду за інвалідом.

  • доглядач є працездатною людиною – не пенсійного віку та без статусу інвалідності;

За цих умов доглядача страхує орган соціального захисту і виплачує йому компенсацію. Але відмітимо. що цей період буде зарахований до стажу лише з 2004 року, більш ранні періоди не обліковуються.

Щороку в Україні посилюються вимоги до страхового стажу. Так буде відбуватись аж до 2028 року. Що стосується нинішнього року, потрібно мати 31 рік стажу для того, щоб стати пенсіонером у 60-річному віці. Розмір щомісячного ЄСВ з 1 квітня зріс до 1760 грн.

Догляд. Фото з інтернету

Раніше ми повідомляли, що Пенсіонерів заманюють у Telegram за фейковими соцвиплатами: як уберегтися від шахраїв

Також ми писали: Можуть собі все дозволити: хто в Україні заробляє сьогодні найбільше