В Україні зараз обговорюють ідею підняти акцизи на алкоголь. Уряд хоче зробити це, щоб наше податкове законодавство більше відповідало європейському. Кажуть, що це важливо з огляду на те, що Україна хоче вступити до Європейського Союзу.

По суті вони пропонують підняти податки на вино, вермути та інші алкогольні напої середньої фортеці. Хочуть зробити це поступово, щоб ставки акцизів в Україні були ближчими до тих, що є в Європі.

алкоголь, фото Pxhere
алкоголь, фото Pxhere

Згідно з пропозицією, починаючи з 1 липня, ставки акцизів мають піднятися з 8,42 до 12,23 гривень за літр.

Але думки про цю справу розділилися. Одні кажуть, що це гарна ідея, бо це допоможе нам наблизитись до стандартів ЄС. Інші ж хвилюються, що це може призвести до зростання контрафакту та тіньового ринку.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

І, звісно, ​​все це може вплинути на ціни на алкоголь в Україні та вибір споживачів.

На думку економіста Андрія Мартинюка, такі зміни можуть призвести до зниження попиту на вино у низькому ціновому сегменті та переорієнтації споживачів на інші категорії алкогольних напоїв, такі як пиво та слабоалкогольні напої.

алкогольні напої на святі
Алкоголь, якщо його пити в міру, робить свято яскравішим! скріншот YouTube

У Європейському Союзі мінімальний акциз на проміжні продукти становить 45 євро за гектолітр, що за курсу 42 гривні за євро становить близько 18,9 гривень за літр.

З огляду на це, український акциз мав би збільшитися вдвічі, аби відповідати європейським стандартам.

Але незважаючи на це, ухвалення запропонованого законопроекту щодо зброджених напоїв з міцністю до 22% не обов'язково призведе до зростання цін на коньяк, віскі та горілку через акцизи.

Однак, вартість міцних напоїв все одно може зрости через інші фактори, такі як інфляція, курсові коливання, а також складності та подорожчання логістики та сировини.

А ми нагадуємо про коктейль "Інфаркт": чому змішувати каву з алкоголем не найрозумніша ідея

Крім того, Знай.ua повідомляв, про біднішого чи ще почекати: прогноз цін на продукти та паливо в Україні