За словами експертів з енергетичної сфери, наразі Україні не загрожує великий блекаут. Однак не можна виключати такого сценарію подій - багато залежати від того, чи триватимуть обстріли з боку російських окупантів з української енергетики, і якою сили будуть ці удари.

Про це повідомила заступник міністра енергетики України Світлана Грінчук.

За її словами, щоб поновити енергосистему країни, енергетики працюють цілодобово.

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

"Поки не йдеться про запровадження графіків для всієї України. Але ми маємо розуміти, що ми не знаємо планів ворога і якими будуть подальші його атаки, наскільки вони будуть масштабними та успішними для них з, на жаль, наслідками для нас", – йдеться у повідомленні. у повідомленні.

Популярні новини зараз
Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

При цьому вона наголосила: поки що виробленої в Україні електроенергії вистачає для покриття внутрішніх потреб. Тому застосовується лише комерційний імпорт ресурсу – а аварійний ні.

Водночас, українців закликають максимально підготуватися до можливих масових відключень електроенергії. Зокрема, радять у Київській міській держадміністрації (КМДА), слід запастись водою та їжею.

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Так, продукти перш за все потрібно запасати ті, які не псуватимуться без холодильника і не вимагатимуть електроенергії для приготування.

Це можуть бути:

- м'ясні, рибні та овочеві консерви;
- сушене та в'ялене м'ясо;
- сублімовані продукти (каші, локшина швидкого приготування та супи, які необхідно заливати окропом, або гречка, яку можна заливати водою кімнатної температури);
- хлібці, печиво, сухарі;
- сухофрукти, горіхи;
- шоколад, цукерки;
- Енергетичні батончики.

Води слід заготовити щонайменше 3 дні. Причому не лише питної, а й технічної.

Наголошується: на одну дорослу людину на добу потрібно 3 літри питної води (включаючи споживану з їжею рідину). А також 10-12 літрів технічної води для гігієни та приготування їжі.

Нагадаємо, Харків – через обстріл, а Київ – економить: де ще в Україні достроково вимикають опалення.

Раніше повідомлялося, світло чи їжа? Скільки українцям доведеться заплатити за 1 кВт у 2024 році.

Також, приховані рахунки можуть позбавити вас електрики: ви могли цього не знати.