Поки одні споживачі сивіють від "космічних" платіжок, інші платять за електроенергію лише половину ціни. Як підключити економний тариф, йдеться у матеріалі порталу "На пенсії".

Тарифи на комуналку сильно б'ють по гаманцях українців, але кожен побутовий споживач має можливість зменшити витрати, як мінімум на електроенергію.

Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube

Для цього можна перейти на бюджетний тариф, але попередньо доведеться встановити двозонний лічильник. Такий прилад обліку передбачає різну тарифікацію споживаної електроенергії в денний та нічний час.

Скільки доведеться платити:

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще
  • з 23:00 до 7:00 тариф на 50% нижчий – 1,32 гривні за кВт/год;
  • з 07:00 до 23:00 діє повний тариф – 2,64 гривні за кВт/год.

Якщо використовувати найбільш енергоємні прилади у нічний час, то цілком реально зменшити суми у платіжках на 25%, а то й на 30%.

Двозонний лічильник. Фото скріншот з Youtube
Двозонний лічильник. Фото скріншот з Youtube

Установка двозонного лічильника може влетіти в копійчину, але якщо домогосподарство споживає багато електроенергії, то витрати швидко окупляться.

Експерти зазначають, що найбільш доцільно встановлювати двотарифний лічильник тим, хто за місяць споживає близько 400-600 кВт/год. Якщо ж домогосподарство витрачає не більше 100-200 кВт/год на місяць, то сильно відчутної економії не буде.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, підвищення не уникнути: нардеп пояснив, що буде з цінами на світло.

Також наш портал інформував, від цього залежать цифри у ваших платіжках: працівники обленерго попередили споживачів.

Крім того, ми писали, плату за роздруківку та доставку платіжок пропонують "повісити" на споживачів: у YASNO зробили заяву.