Ситуація в країні стає все більш напруженою, і важливо знати свої права та обов'язки. Давайте розберемося, які правила застосовуються щодо комунальних заборгованостей за послуги у період воєнних дій та тимчасової окупації, а також у яких випадках громадяни можуть бути звільнені від сплати.

В Україні немає явно встановленого поняття "списання боргу" за несплату житлово-комунальних послуг. Про це говорить Постанова Кабінету Міністрів України від 5 березня 2022 року №206.

комуналка
комуналка

Проте за певних підстав можна зменшити або частково оскаржити розмір заборгованості з оплати комунальних послуг.

Наприклад, якщо є документальне підтвердження тимчасової відсутності споживача у житловому приміщенні понад 30 календарних днів або якщо об'єкти газової інфраструктури були пошкоджені внаслідок воєнних дій, що перешкоджало користуванню послугами газопостачання.

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Комуналка. Фото: скрін youtube
Комуналка. Фото: скрін youtube

Що заборонено до припинення чи скасування військового стану?

У межах військового стану забороняється нарахування та стягування неустойки (штрафів), пені та відсотків річних, нарахованих на заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, що утворилася за несвоєчасне чи неповне внесення плати.

Також не можна припиняти чи зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їхньої несплати чи оплати не в повному обсязі.

Комуналка, kyivpost.com
Комуналка, kyivpost.com

За яких умов можна звільнитися від оплати?

Якщо послугами не користуються, споживачі мають право не сплачувати за вартість комунальних послуг за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні більше 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відсутності використання послуг.

Що робити, якщо газову інфраструктуру пошкоджено?

Українців, у яких внаслідок військових дій було пошкоджено газову інфраструктуру, і це унеможливило забезпечення цілодобового доступу до газорозподільної системи, можуть бути звільнені від оплати послуг.

Також звільняються від сплати ті споживачі, у яких пошкоджено об'єкти газоспоживання або внутрішньобудинкову систему газопостачання, що призвело до неможливості використання газу.

Раніше ми писали про те, що " податкові колектори" вже взялися до роботи: новий проект дозволяє вибивати борги з кожного

Крім того, Знай.ua повідомляв, забрали субсидію за борги: як відновити нарахування допомоги.