З 1 квітня 2024 року Україна зробила серйозний крок до підвищення якості життя своїх громадян та збільшила мінімальну заробітну плату до 8 тисяч гривень. Це рішення вплинуло на розміри компенсаційних виплат і допомоги у сфері трудової зайнятості.

Однією з ключових змін стало збільшення компенсацій за працевлаштування різних категорій громадян.

Україна / фото: Freepik
Україна / фото: Freepik

Тепер компенсація за працевлаштування осіб з інвалідністю, учасників бойових дій та інших категорій становитиме 8 тисяч гривень, тобто 50% фактичних витрат на оплату праці, але не більш як мінімальну заробітну плату.

Вона виплачуватиметься протягом 6 місяців за кожен непарний місяць роботи.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Молодь також отримає збільшену компенсацію за працевлаштування, якщо вони є зареєстрованими безробітними. Розмір цієї компенсації для осіб до 25 років становитиме 4 тисячі гривень, а для осіб до 35 років або звільнених із строкової військової служби – не більше 50% мінімальної заробітної плати.

Трудовий кодекс
Трудовий кодекс

Крім того, збільшаться компенсації для громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного більше 1 місяця та мають додаткові гарантії у працевлаштуванні або зареєстрованих безробітних більше 6 місяців.

Наразі вони можуть розраховувати на компенсацію до 3520 гривень за кожен непарний місяць роботи.

Також зі збільшенням мінімальної заробітної плати зростуть й інші виплати, включаючи допомогу з часткового безробіття, оплату праці за участь у громадсько-корисних роботах та інші.

Раніше Знай.ua писав, хто сказав, що піднімати зарплатню легко? Що зміниться з новою мінімалкою в Україні

Вам буде цікаво дізнатися про пенсії, соцвиплати та зарплати: нові масштабні реформи струснуть суспільство