З початку 2024 року українці стали свідками збільшення мінімальної зарплати з 6700 грн до 7100 грн, а вже зовсім скоро, з 1 квітня, на нас чекає новий стрибок до 8000 грн.

Збільшення мінімальної зарплати має прямий вплив на такі показники як страхові внески та вартість додаткового стажу.

Наприклад, мінімальний Єдиний страховий внесок, який становить 22% від мінімальної зарплати, з 1 квітня зросте до 1760 грн. Це також вплине на вартість страхового стажу, який можна придбати для оформлення пенсії.

Зарплата, фото: Вісті
Зарплата, фото: Вісті

За один рік стажу зараз потрібно заплатити 37 488 грн, але з квітня ця сума зросте до 42 240 грн.

Популярні новини зараз
"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Нова мінімальна зарплата також вплине на верхню межу розміру зарплати, з якої потрібно сплачувати ЄСВ. З 1 квітня ця межа становитиме 120 000 грн на місяць, що в свою чергу спричинить збільшення максимального страхового внеску для працівників.

Важливо відзначити, що збільшення мінімальної зарплати торкнеться розмірів компенсації та штрафів, лікарняних та декретних виплат.

штрафи за нелегального працівника
штрафи за нелегального працівника

Штрафи:

  • За недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, які становлять два розміри мінімальної зарплати, з 1 січня штраф становив 14 200 грн., а з 1 квітня він зросте до 16 000 грн.
  • Штраф за порушення термінів виплати зарплати понад місяць також збільшиться. Наразі цей штраф становить три мінімальні зарплати, що в сумі становить 21 300 грн, а з 1 квітня він зросте до 24 000 грн.
  • За виплату зарплати без нарахування податків та ЄСВ передбачено штраф у розмірі десяти мінімальних зарплат. Відповідно, з 1 січня це 71 000 грн., а з 1 квітня – 80 000 грн.
  • Штраф за перешкоджання перевірці через неоформлених працівників, несплату податків та зборів також збільшиться. Наразі цей штраф становить 16 мінімальних зарплат, що становить 113 600 грн, а з 1 квітня він зросте до 128 000 грн.

Українська пара з батьком у декреті, фото: вільне джерело
Українська пара з батьком у декреті, фото: вільне джерело

Лікарняні та декретні:

  • Розміри лікарняних та декретних виплат залежать від стажу та розміру мінімальної зарплати. Якщо працівник за рік перед страховим випадком мав менше шести місяців страхового стажу, максимальні виплати зараз встановлені на рівні 233,25 грн на день, а з 1 квітня вони зростуть до 262,81 грн.
  • Декретні за стажу менше шести місяців протягом року зараз виплачуються по 466,49 грн на день, а з 1 квітня вони зростуть до 525,62 грн.

Раніше ми писали про те, що ситуація стане критичною: чому українцям піднімуть податки

Крім того, Знай.ua повідомляв, як прожити місяць і не померти на мінімалці: що радить українцям ІІ