Українських пенсіонерів, які проживають на окупованих територіях, чекає непередбачений поворот подій: "Ощадбанк", без попередження та в односторонньому порядку, почав блокувати їхні банківські картки.

Для багатьох це стало реальним випробуванням, оскільки ліміти на зняття коштів є вкрай низькими – всього 1000 гривень на день. Це фактично позбавляє їх можливості вільно розпоряджатися своїми коштами.

Ощадбанк, скріншот: YouTube
Ощадбанк, скріншот: YouTube

Повідомлення про це шокувало громадськість та викликало стурбованість у громадській організації "Донбас SOS".

Правозахисники отримали скарги від людей, які перебувають на окупованих територіях, які отримують свої пенсії на карти Ощадбанку. У цих скаргах відображалися історії безнадійності та безсилля.

Популярні новини зараз
"ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців
Показати ще

"Ощадбанк" відповів, що встановлення лімітів ґрунтується на чинному листі Нацбанку.

Однак на практиці ці обмеження застосовуються до більш широкої групи людей, включаючи тих, хто має два і більше рахунки, навіть якщо по одному з них проводяться видаткові операції.

Мешканка деокупованого селища. Фото: скриншот Telegram
Мешканка деокупованого селища. Фото: скриншот Telegram

І що серйозніше, для тих, хто знаходиться на окупованих територіях, зняти ліміт можна лише особисто у банку. Це створює невиправдані труднощі людям, позбавлених можливості відвідування банківського відділення.

Таким чином, багато людей похилого віку залишаються в положенні, коли їх кошти фактично недоступні через ці обмеження. У той же час, "Ощадбанк" не має механізмів для віддаленого зняття цих обмежень.

Як за підсумками можна розблокувати власний рахунок?

Єдиний варіант – звернутися у відділення банку та подати відповідну заяву за встановленою банком формою. При собі мати паспорт чи інший документ, що засвідчує особу, а також ідентифікаційний код.

Нагадаємо, пенсійні карти можна буде викинути на смітник? Ощадбанк не дав надії власникам

Раніше ми писали про те, що до ліентів Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження