Нова програма "Зроблено в Україні" є вимушеним заходом підтримки вітчизняного виробництва та зміцнення економіки країни. Головна ідея полягає у стимулюванні внутрішнього попиту на українські товари.

За словами Надії Бігун, заступника міністра економіки України, із запровадженням цієї програми вони розраховують на приріст у 1% ВВП країни.

Оплата банківською карткою / фото: Freepik
Оплата банківською карткою / фото: Freepik

"Якщо ми візьмемо за звичку на рівні першого вибору віддавати перевагу українській – не важливо, ви купуєте сир чи робите велике замовлення деталей для вашої компанії – у виграші буде кожен із нас", – пояснює Надія.

Що це за програма?

Новий електронний портал "Зроблено в Україні" планується як місце, де виробники зможуть реєструватися, а споживачі отримуватимуть інформацію про вплив своїх покупок на економіку країни.

Популярні новини зараз
Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Незважаючи на те, що старт порталу був запланований наступного тижня після затвердження логотипу, на даний момент доступна лише громіздка форма звернення на порталі pulse.gov.ua.

Проте уряд уже має у запасі безліч планів у рамках нової програми.

Як вона працюватиме?

"Кешбек нараховуватимуть, коли ти купуєш у роздрібних точках продажу товари «Зроблено в Україні». Кешбек акумулюватиметься на спеціальну картку, ці кошти можна буде витратити на такі ж товари від українських виробників. Так кожен із нас відчуватиме свій конкретний вплив на економіку", – пояснила Бігун.

Які ще функції будуть у програмі?

Вони включають не тільки кешбек для покупців українських товарів, а й:

  • активізацію програм із закупівлі місцевих продуктів для державних потреб,
  • пільгові кредитні програми для місцевих підприємств,
  • грант,
  • ініціативу "еРабота" та багато іншого.

Оплата банківською карткою / фото: Freepik
Оплата банківською карткою / фото: Freepik

Складнощі, з якими стикається український бізнес, пов'язані як з військовою ситуацією, так і блокадою кордону з Польщею, що робить підтримку внутрішнього ринку особливо важливою для забезпечення стійкості економіки країни.

"Ми повинні компенсувати цей фактор внутрішнім попитом, щоб ми всі були сфокусовані на українському виробництві. Йдеться не лише про споживачів, а й про закупників, інші бізнеси", – каже заступниця міністра.

Ідея "Зроблено в Україні" не нова, але, на відміну від попередніх ініціатив, вона ставить перед собою амбітніші завдання, такі як об'єднання суспільства та підтримка національного бізнесу.

Впровадження кешбеку для покупців українських товарів стає одним із механізмів, за допомогою якого кожен громадянин може зробити свій внесок у розвиток економіки України.

Раніше ми писали про те, скільки мільйонів міська влада витрачає на піар замість ЗСУ

Крім того, Знай.ua повідомляв, твоє бажання почули: ChatGPT навчили читати вголос