Українець Олександр із Житомира звернувся до юристів із порадою щодо неправомірних дій свого орендаря. Він розповідає, що за наявності договору оренди, спадкоємець цього житла зламав його двері, зайшов у житло, коли орендаря не було вдома, змінив замок і вивіз речі мешкаючого.

Поліція на свій розсуд розцінила цю "проробку" як "цивільне правовідносини", що означає – вони не будуть розбиратися з цією справою.

орендар обікрав орендаря

Проте юрист Сергій Павлович зазначає, що така справа досить легко ідентифікувати як крадіжку майна, а це вже – кримінальне правопорушення.

Чому? Тому що без згоди господаря інша людина прийняла рішення розпоряджатися місцезнаходженням її речей, хоча ця людина має всі підстави на те, щоб мешкати у тому будинку.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Юрист Назар Босак у відповідь на запит зазначив, що "за статтею 814 Цивільного кодексу України у разі зміни власника житла, переданого в оренду, до нового власника переходять права та обов'язки наймодавця. Тому наймач квартири мав право проживати в ній".

Якщо власник хоче виселити когось, хто живе в його квартирі чи будинку, він не може просто сказати "йди" і викинути речі на вулицю, або потягти майно орендаря.

Потрібно йти до суду і показати, чому людину потрібно виселити, наприклад, тому, що вона не платить за оренду або не дотримується інших умов. Тобто певні правила, які захищають і власника, і того, хто живе в орендованому приміщенні.

Нагадаємо, юрист пояснив, як військовими дурять простих українців – ця маніпуляція не повинна працювати

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, заплатити доведеться більше, ніж заборгували: комунальники "порадували" неплатників

Також, Знай.ua писав про "сюрпризи" не виключаються: що буде з тарифами на комуналку після опалювального сезону