Останнім часом ситуація на західному кордоні загострилася через блокування переходів польськими фермерами.

Ця акція протесту викликала низку серйозних проблем для нашої держави у різних сферах. Насамперед обмеження руху вантажівок через кордон завдало чималої шкоди державному бюджету. За підрахунками експертів, лише за перші тижні блокади скарбниця недоотримала близько 8 мільярдів гривень через скорочення митних надходжень.

Ціни на продукти, фото: Знай.ua
Ціни на продукти, фото: Знай.ua

Протести польських аграріїв стали справжнім викликом для багатьох українських імпортерів та бізнесу. За оцінками Торгово-промислової палати, щоденні збитки приватному сектору економіки від блокади кордону сягають 700 тисяч євро. А для деяких підприємств, які працюють із вантажами, що прибувають з-за кордону, ця ситуація може мати катастрофічні наслідки.

Особливо гостро проблема постала перед імпортерами певних продуктів харчування, які доставляють виключно з-за кордону України. Перший віце-президент ТПП Михайло Непран застерігає, що через блокаду кордону на українському ринку може зрости вартість елітних та делікатесних товарів з-за кордону – дорогих сортів вин, сирів, морепродуктів, цінних сортів риби, екзотичних видів бакалії.

Популярні новини зараз
Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

"Це товари, які Україна не виробляє. Вони можуть подорожчати на 5 або 8%", - заявляє він.

Продукти у холодильнику. Фото: скрін youtube
Продукти у холодильнику. Фото: скрін youtube

Непран також зазначив, що деякі проблеми з постачанням сезонних овочів та фруктів із Європи також можуть позначитися на цінниках у магазинах.

Нагадаємо, щоб смачно поїсти влазити в борги не доведеться: як змінилися ціни на рис, курятину та ковбаски

Як повідомляв "Знай.uа", можна себе побалувати: ціни на сало, житній хліб та яйця вже не так сильно вдарять по гаманцю

Знай.ua писав, за кіло просять 500 грн: українські супермаркети оновили цінники на ковбасу та твердий сир